Chrome bi u budućnosti mogao korisniku navesti učitava li se neki web sporo ili brzo

Chrome bi u budućnosti mogao korisniku navesti učitava li se neki web sporo ili brzo

Foto: Antonio Jularić

Google konstantno poboljšava Chrome internetski preglednik i svjestan je da ima dovolju moć da putem njega mijenja situaciju vezanu uz web stranice, pa tako uz višegodišnju borbu protiv onih koji ne koriste HTTPS protokol te onih koji još uvijek koriste flash sadržaj, Google će prokazivati i one čije su web stranice prespore.

Ne zna se još na koji će se točno način postaviti kriteriji i kako će se označiti sporije web stranice, ali Google je najavio da će uskoro vrijediti stroža pravila po tom pitanju. Dakle, Google sa svojih oko 70 posto udjela na tržištu internetskih preglednika, kao i tendencijom rasta na 85 do 90 posto u narednih nekoliko godina, smatra da može poboljšati iskustvo surfanja svojim korisnicima na vrlo jednostavan način.

Ukoliko je web stranica prespora prema kriterijima koji će uskoro vrijediti, ona će se označiti kao prespora u pretragama, a uz to će možda i biti pozicionirana niže no što bi bila inače. Naravno, tako nešto vlasnicima web stranica nije korisno pa će se prilagoditi novim uvjetima, na zadovoljstvo korisnika.

Samo, vlasnici web stranica svakako će biti u određenoj panici zbog ove situacije, ponajprije jer ono što ih usporava jesu elementi na njima. Najčešće, riječ je o oglasima, kojih uistinu ne manjka. Stoga, bit će potrebno odvagnuti situaciju pa odrediti gubi li se više novca gubitkom korisnika putem rezultata Googleovih pretraga ili se gubi više novca uklanjanjem oglasa.

Ili, ono što bi bilo idealno rješenje za izdavače, odrediti koliko bi koštalo poboljšati način oglašavanja. Naime, moguće je koristiti manje "teške" oglase, moguće je više cijeniti prostor koji se nudi, ako postoje strpljenje i dugoročnije planiranje od onoga koje trenutno postoji u web okruženju.

Kako god, rješenja će se morati naći, ali o njima će se moći konkretnije razgovarati i raspravljati tek kad Google predstavi službeno što točno očekuje o web stranica unutar Chrome internetskog preglednika...

Još iz kategorije

INFOGRAFIKA: Kina je stvorila svoj paralelni online svijet

INFOGRAFIKA: Kina je stvorila svoj paralelni online svijet

20.01.2020. komentiraj

Kina je sveprisutna no za nju ipak vrijede druga pravila i to se posebno može iščitati u online svijetu, gdje ne postoje Google, Facebook ili Amazon, već njihove više nego uspješne kopije, odnosno, zamjene.

Google promjenio izgled rezultata pretraživanja za desktope

Google promjenio izgled rezultata pretraživanja za desktope

20.01.2020. komentiraj

Google je predstavio nadograđeni izgled plaćenih i organskih rezultata pretrage na desktopu i sad podsjećaju više na ono što vidimo u mobilnom okruženju. To znači prvenstveno da se oznaka oglasa “Ad” ističe više no što se prije, baš kao i ikonica web stranice (favicon).

Facebook: Potpuna enkripcija Messengera će trajati godinama

Facebook: Potpuna enkripcija Messengera će trajati godinama

19.01.2020. komentiraj

Osnivač i izvršni direktor (CEO) Facebooka Mark Zuckerberg u ožujku prošle godine obvezao se omogućiti šifriranje s kraja na kraj. Ili, na engleskom, end-to-end enkripciju. Ipak, s razlogom nije naveo kad će ta mogućnost stići jer je svjestan svih poteškoća i sad je jasno da nećemo svjedočiti takvoj situaciji narednih nekoliko godina.