Chrome bi u budućnosti mogao korisniku navesti učitava li se neki web sporo ili brzo

Chrome bi u budućnosti mogao korisniku navesti učitava li se neki web sporo ili brzo

Foto: Antonio Jularić

Google konstantno poboljšava Chrome internetski preglednik i svjestan je da ima dovolju moć da putem njega mijenja situaciju vezanu uz web stranice, pa tako uz višegodišnju borbu protiv onih koji ne koriste HTTPS protokol te onih koji još uvijek koriste flash sadržaj, Google će prokazivati i one čije su web stranice prespore.

Ne zna se još na koji će se točno način postaviti kriteriji i kako će se označiti sporije web stranice, ali Google je najavio da će uskoro vrijediti stroža pravila po tom pitanju. Dakle, Google sa svojih oko 70 posto udjela na tržištu internetskih preglednika, kao i tendencijom rasta na 85 do 90 posto u narednih nekoliko godina, smatra da može poboljšati iskustvo surfanja svojim korisnicima na vrlo jednostavan način.

Ukoliko je web stranica prespora prema kriterijima koji će uskoro vrijediti, ona će se označiti kao prespora u pretragama, a uz to će možda i biti pozicionirana niže no što bi bila inače. Naravno, tako nešto vlasnicima web stranica nije korisno pa će se prilagoditi novim uvjetima, na zadovoljstvo korisnika.

Samo, vlasnici web stranica svakako će biti u određenoj panici zbog ove situacije, ponajprije jer ono što ih usporava jesu elementi na njima. Najčešće, riječ je o oglasima, kojih uistinu ne manjka. Stoga, bit će potrebno odvagnuti situaciju pa odrediti gubi li se više novca gubitkom korisnika putem rezultata Googleovih pretraga ili se gubi više novca uklanjanjem oglasa.

Ili, ono što bi bilo idealno rješenje za izdavače, odrediti koliko bi koštalo poboljšati način oglašavanja. Naime, moguće je koristiti manje "teške" oglase, moguće je više cijeniti prostor koji se nudi, ako postoje strpljenje i dugoročnije planiranje od onoga koje trenutno postoji u web okruženju.

Kako god, rješenja će se morati naći, ali o njima će se moći konkretnije razgovarati i raspravljati tek kad Google predstavi službeno što točno očekuje o web stranica unutar Chrome internetskog preglednika...

Još iz kategorije

Huawei u našoj regiji CEE&Nordic želi digitalno educirati više od 18.000 studenata i poslovnih partnera

Huawei u našoj regiji CEE&Nordic želi digitalno educirati više od 18.000 studenata i poslovnih partnera

28.05.2020. komentiraj

Huawei je održao prvi online Eco-Connect summit za srednjoistočnu i sjevernu Europu, okupivši više od 1.000 poslovnih partnera. Teme summita bile su povećanje investicija u razvoj digitalne inovativnosti i ubrzanje digitalne transformacije kako bi razvili snažnije digitalne ekonomije.

Google i projekt Fuchsia

Google i projekt Fuchsia

28.05.2020. komentiraj

Google već neko vrijeme radi na operativnom sustavu Fuchsia i to nije novitet. Trebao biti biti nasljednik Androida i trebao bit raditi na više uređaja i zaslona. Dakle, riječ je o univerzalnom operativnom sustavu, koji ima jednake temelje na svim uređajima, bez obzira na njihovu veličinu ili moć.

Facebookov Workplace premašio 5 milijuna plaćenih pretplatnika, stiže Workplace Rooms

Facebookov Workplace premašio 5 milijuna plaćenih pretplatnika, stiže Workplace Rooms

27.05.2020. komentiraj

Facebook se može pohvaliti činjenicom da je njegov Workplace premašio pet milijuna pretplatnika, što lansiranje Workplace Rooms čini još atraktivnijim i može doprinijeti rastu broja korisnika koji plaćaju uslugu.