5 najčešćih phishing metoda napada

5 najčešćih phishing metoda napada

Foto: DepositPhotos

Kibernetički kriminalci dugi niz godina kao najpopularniju metodu napada koriste "phishing", što znači da šalju lažne poruke, najčešće e-mail, pretvarajući se da su neka osoba od povjerenja ili brend od povjerenja, u nadi da će potencijalna žrtva nasjesti i doći do cilja koji su prevaranti postavili.

Iako je 2022. još daleko od završetka, kibernetički kriminalci već su kreirali cijeli niz phishing napada, a Atlas VPN prikupio ih je na jednom mjestu te istaknuo pet statistika koje su trenutno najzapaženije. One bi mogle pomoći u obrani od ove pošasti.

1. Gotovo 70 posto e-mail prevara nema ništa napisano u naslovu (eng. subject)

Konkretnije, radi se o 67 posto phishing pokušaja napada ove godine, a da koriste e-mail kao sredstvo. Kad nešto piše, najčešće glasi "Poslovni prijedlog" (eng. Business Proposal Request), "Sastanak" (eng. Meeting), "Potvrda narudžbe" (eng. Order Confirmation)...

2. LinkedIn korisnici mete su napada u 52 posto slučajeva

Riječ je o prvom kvartalu ove godine i to je rast od osam posto na godišnjoj razini. Razlog napada na toj platformi je jer se bazira na korisnicima koji ili traže posao, nude posao ili se nadaju raznim prilikama.

3. Blockchain.com, Luno i Cardano su najčešće napadani kriptoprojekti

Naime, prevaranti ih najčešće oponašaju kako bi se domogli vrijednih podataka svojih žrtava. U čak 662 slučaja kroz kroz 90 dana, zaključno s 22. lipnjem, oponašalo se Blockchain.com. Luno 277 puta, a Cardano 191.

4. Amazon Prime Day je motivacija za prevarante

Održava se 12. srpnja i tad se nude brojni popusti pa nije čudo da se tad kreira najviše phishing stranica. Ukupno, bilo ih je 1633, a s 15. kolovozom još 897 ih je bilo aktivno.

5. Čak 54 posto uspješnih phishing napada rezultira krađom podataka korisnika

Kroz prošlu godinu napadnuto je 83 posto organizacija, a 54 posto njih ostalo je bez podataka svojih korisnika.

Još iz kategorije

Kibernetički kriminalci sve češće koriste metode glasovnog phishinga za proboje sustava

Kibernetički kriminalci sve češće koriste metode glasovnog phishinga za proboje sustava

28.11.2022.

Kibernetički kriminalci u sve  se većoj mjeri okreću prema hibridnim metodama phishing napada koji kombiniraju e-mail i glasovne forme poznate kao 'vishing' ili 'voice/glasovni phishing'. Na taj način uspijevaju se probiti u korporativne mreže kako bi postavili temelje za ransomware ili neke druge hakerske napade vezane uz krađu podataka.

Dnevno se bilježi i do sedam milijuna kibernetičkih napada

Dnevno se bilježi i do sedam milijuna kibernetičkih napada

26.11.2022.

Kibernetički napadi su sve brojniji i intenzivniji, dnevno se bilježi čak do sedam milijuna kibernetičkih napada. Motivi ovih napada su razni – od financijskih iznuda, krađa podataka pa sve do kontrole vitalnih resursa. Vrijeme u kojem živimo i ratovi kojima, nažalost, svjedočimo više ne uključuju samo konvencionalno oružje, već i puno sofisticiranije, kibernetičko.

Suradnja SAD-a i Hrvatske u borbi protiv kibernetičkog kriminala

Suradnja SAD-a i Hrvatske u borbi protiv kibernetičkog kriminala

25.11.2022.

Hrvatska delegacija predvođena ministrom pravosuđa i uprave Ivanom Malenica boravila je na studijskom putovanju u Sjedinjenim Američkim Državama posvećenom borbi protiv kibernetičkog kriminala.