INOVACIJE

Predvodnici inovacija će čak 2.2 puta više inovirati u doba ekonomske nesigurnosti

Predvodnici inovacija će čak 2.2 puta više inovirati u doba ekonomske nesigurnosti
Depositphotos

Tvrtka Dell Technologies objavila je rezultate najnovijeg Innovation Index istraživanja u kojem je anketirano 6.600 zaposlenika u više od 45 zemalja, a otkrilo je da su tvrtke samopouzdane po pitanju snaga njihovih inovacija u trenutku svjetskih izazova. Naime, više od tri četvrtine globalnih tvrtki (84 posto) smatra da imaju snažnu kulturu stvaranja inovacija, dok njih 78 posto smatra da je njihovo poslovanje dovoljno otporno na ekonomske probleme. Što se tiče podataka EMEA regije čiji je dio i Hrvatska, rezultati su vrlo slični: 81 posto tvrtki smatra da ima snažnu kulturu inoviranja, dok se njih 80 posto smatra otpornima na ekonomske izazove. Međutim, istraživanje je također pokazalo i drugu stranu, gdje se tek 18 posto globalnih tvrtki mogu definirati kao inovacijski lideri ili usvojitelji, dok čak 66 posto tvrtki u EMEA regiji smatra da ih njihova korporativna kultura individualno koči u procesu inoviranja.

Kako bi se bolje definirali rezultati istraživanja, ispitanici su podijeljeni u dvije skupine inovacijskih lidera i usvojitelja te onih koji zaostaju u inovacijama. Bez obzira što prvoj skupini globalno pripada tek 18 posto tvrtki, istraživanje je pokazalo da će oni u vrijeme recesije ubrzati proces stvaranja novih inovacija za do 2.2 puta.  

Što se tiče kulture inoviranja, 76 posto tvrtki u EMEA regiji smatra da im se novi zaposlenici javljaju zahvaljujući mogućnosti poticanja na inoviranje. Međutim, 59 posto ispitanika smatra da se njihovu tvrtku napušta upravo jer se ne pružaju dovoljne mogućnosti i stimulans za inoviranje. Kada se to usporedi s podatkom da čak 66 posto ispitanika smatra da njihova korporativna kultura koči inoviranje, istraživanje je pokazalo da se tvrtke ne smiju baviti samo privlačenjem novim inovacijskih talenata, nego i unaprijediti svoje poslovanje kako bi isti i ostali kroz dulje vrijeme. Zaključno, 44 posto ispitanika u EMEA regiji odgovara da im nedostaje vremena za inoviranje koje je izvan svakodnevnog posla i zadataka.

Istraživanje tvrtke Dell Technologies ujedno je pokazalo i koja je priroda procesa inoviranja. Bez obzira što se obično smatra da inovacije nastaju spontano i organski, globalno gledano 63 posto odgovora iz skupine inovacijskih lidera i usvojitelja potvrđuje da njihove inovacije ne nastaju ad-hoc, nego su rezultat posebnih projekata i suradnji.

Tehnologije u procesu inoviranja itekako igraju veliku ulogu. Naime, 86 posto ispitanika globalno te u EMEA regiji aktivno traži tehnološka rješenja koja će im pomoću u ostvarivanju inovacijskih ciljeva, gdje čak 59 posto regionalnih ispitanika ističe da njihove tehnologije nisu dovoljne napredne naspram konkurencije.