ICTbusiness TV: Upotreba 5G mreža pogurat će cijelo tržište

ICTbusiness TV: Upotreba 5G mreža pogurat će cijelo tržište

Najveći svjetski sajam mobilne telekom industrije MWC 2022 u Barceloni, iako manji nego godina prije krize, ipak je kao ključnu poruku donio da dolazak 5G mreža pokreće cijelo gospodarstvo. O tome smo razgovarali s novim zanimljivim sugovornicima u drugoj po redu ekskluzivnoj emisiji, a za početak tu je prvi čovjek HAKOM-a, domaćeg telekom regulatora, Tonko Obuljen koji govori o koncesijama, budućnosti mobilne telefonije.

Razgovarali smo i s Kennethom Fredriksenom izvršnim potpredsjednikom za središnju i istočnu Europu i nordijsku regiju u Huaweiju koji nam je govorio o strategiji kompanije, dok je Tamas Boday direktor za rješenja u Huaweiju govorio o primjenama 5G u praksi. O tome je govorio i Marijo Karabaić iz Huawei Hrvatska. Ono što je vidljivo je da se svi polako okreću energetski učinkovitoj infrastrukturi, samoodrživim baznim stanicama. Tehnologija uz to omogućuje i nove usluge i rješenja koja ubrzavaju poslovne procese i donose mnoštvo prednosti u poslovanju.

Još iz kategorije

ICTbusiness TV: Tehnologija mijenja svijet

ICTbusiness TV: Tehnologija mijenja svijet

18.01.2023.

Početak prve emisije u 2023. godini posvećen je preuzimanju Optima Telekoma i njezinoj integraciji u Telemach Hrvatska o čemu razgovaramo s predsjednikom Uprave Telemach Hrvatska Adrianom Ježinom koji govori kako će Telemach će ubuduće biti u poziciji snažnije konkurirati postojećim operatorima jednostavnijom i tehnološki naprednijom ponudom kao nacionalni operator koji nudi fiksne i mobilne usluge, čime će jačati i njegova tržišna pozicija.

ICT na Ti: Povijest hrvatskog IT sektora

ICT na Ti: Povijest hrvatskog IT sektora

17.01.2023.

Posljednjih nekoliko godina dosta veliki broj osnivača domaćih IT tvrtki, što velikih što malih, odlučilo se na prodaju i izlazak iz svojih projekata. Upravo je tako postupio osnivač i vlasnik IN2 Ante Mandić koji je svoju tvrtku prodao kanadskoj IT grupaciji Constellation Software iz Toronta, točnije tvrtki iz grupacije pod imenom Vela Operating Group, odnosno njihovoj kompaniji Aquila Software i to još 2018. godine.

ICTbusiness TV: Računalne igre, sigurnost, telekomi i edukacija

ICTbusiness TV: Računalne igre, sigurnost, telekomi i edukacija

02.01.2023.

Tržište računalnih odnosno video igara procijenjeno je na 198,40 milijardi dolara 2021., a očekuje se da će dosegnuti vrijednost od 339,95 milijardi dolara do 2027., uz prosječni godišnji rast od 8,94 posto. Upravo stoga, nakon najveće domaće akvizicije odnosno kupovine Nanobita razgovarali smo s Alenom Suminom što je to za njih značilo i kako  vidi razvoj cijelog sektora.