ICTbusiness TV: Tehnologija mora pomoći u razvoju

ICTbusiness TV: Tehnologija mora pomoći u razvoju

Uz pomoć tehnologije  moguće je ubrzati razvoj, a upravo o toj temi za ICTbusiness TV govori Dražen Lučanin, zamjenik predsjednika Radne skupine za digitalizaciju Grada Zagreba. S njim smo razgovarali što u digitalnom razvoju čeka grad Zagreb, ima li dovoljno informatičara i drugih stručnjaka koji mogu provesti digitalnu transformaciju grada Zagreba. S njim smo razgovarali i o ključnim projektima koji su u tijeku i koji se tek planiraju.

Reorganizacija i objedinjavanje nije jednostavan posao, a možda u konačnici u gradu Zagrebu bude trebalo i više IT stručnjaka nego što ih to ima danas ili će se morati dio poslova izdvojiti, prebaciti na neku novu firmu ili dati na tržište, objašnjava Lučanin.

U međuvremenu su napravljeni neki projekti poput javne objave podataka o proračunu, strojno čitljivih, no i dalje ostaje pitanje kako je grad i njegove tvrtke ali i ustanove gdje je osnivač spreman na digitalizaciju, koliko je danas uopće stručnjaka jer se to danas jednostavno ne zna.

U drugom dijelu emisije donosimo o razvoju telekomunikacije infrastrukture o kojoj govori novi CTIO A1 Hrvatska Branimir Marić. Novi glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije A1 Hrvatska ističe kako A1 Hrvatska nastavlja gradnju najveće i najbrže optičke mreže u Hrvatskoj. Trenutačnim radovima u 10-ak gradova i naselja zaokružuje se 600 tisuća kućanstava obuhvaćenih fiksnom mrežom nove generacije, pojašnjava Marić i dodaje da kako im je istovremeno stigla i potvrda najbrže fiksne mreže u Hrvatskoj prema platformi Speedtest kompanije Ookla, a na temelju korisničkih testova od srpnja do prosinca 2021. godine.

 

Još iz kategorije

ICTbusiness TV: Tehnologije donose velike promjene

ICTbusiness TV: Tehnologije donose velike promjene

23.06.2022.

Kao futuristica iz Silicijske doline koja se bavi prepoznavanjem tehnoloških prilika za Nokiju i njene korisnike, Leslie Shannon govori o onome što nas čeka u budućnosti, ističe za ICTbusiness TV.

ICT na Ti: Microblink proveo unutarnju transformaciju i nastavlja rast

ICT na Ti: Microblink proveo unutarnju transformaciju i nastavlja rast

13.06.2022.

Microblink koji razvija napredna rješenja temeljena na umjetnoj inteligenciji čiju tehnologiju koristi preko 100 milijuna ljudi u više od 60 zemalja svijeta, zahvaljujući uspješnoj transformaciji organizacijskog modela i razvoju novih globalno uspješnih rješenja, dodatno je ubrzala rast te je u posljednjih godinu dana više no udvostručila broj zaposlenih, na njih 300, u svoja dva ureda, u Zagrebu i New Yorku, a do kraja ove godine cilj je imati oko 400 zaposlenika, ističe za ICTbusiness.info u emisiji ICT na Ti Igor Strejček, globalni potpredsjednik za operativne poslove i direktor za Hrvatsku.

ICTbusiness TV: Velika važnost ulaganja u infrastrukturu

ICTbusiness TV: Velika važnost ulaganja u infrastrukturu

03.06.2022.

Ulaganja u 5G infrastrukturu vrlo su velika, a kako za ICTbusiness TV govori predsjednik Uprave Telemach Hrvatska i Slovenija Adrian Ježina 5G signalom pokriveni su Istra i velik dio Primorja, intenzivno se uvodi i na otoke pa će do početka turističke sezone najbržom 5G mrežom Telemach pokriti cijelu Hrvatsku.