ICTbusiness TV: MWC 2022 pokazao smjer razvoja industrije

ICTbusiness TV: MWC 2022 pokazao smjer razvoja industrije

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Najveći sajam koji prati telekom industriju segmentu mobilne telefonije i rješenja koja se baziraju na brzom pristupu Internet održan je krajem veljače i početkom ožujka u Barceloni, a ovo je samo prva u nizu TV emisija koje ekskluzivno donosimo s MWC 2022.

U prvoj emisiji razgovarali smo s Hanna Maurer Sibley iz Ericssona koja govori o implementaciji privatnih 5G mreža. Jedna od primjena 5G mreža, po čemu se ova nova generacija mobilne telefonije razlikuje od prijašnjih generacija svakako su privatne mreže koje se mogu primjenjivati u gradovima, javnoj upravi, industriji, obrazovanim institucijama.

O istraživanju i razvoju, ali i rješenjima koja dolaze iz Ericsson Nikole Tesle govorio je Milan Živković, direktor strategije i razvoja poslovanja koji ističe snagu kompanije u segmentu istraživanja jer imaju jedan od najvećih timova. Prema njegovim riječima sudjeluju u razvoju 5G infrastrukture.

Globalno tržište 5G tehnologije procijenjeno je na 5,13 milijardi dolara u 2020., a predviđa se da će dostići 797,80 milijardi dolara do 2030., uz prosječan godišnji rast  (CAGR) od 65,8 posto od 2021. do 2030. godine. Podsjetimo, 5G je sljedeća generacija mobilne tehnologije koja će osigurati brzu i pouzdanu komunikaciju uz ultra niske razine kašnjenja.

U drugom dijelu emisije razgovaramo s Matijom Ražemom, Mijom Soldinom i Ivanom Ostojićem iz Infobipa koji govore o proizvodima, suradnji s telekomima, ali i viziji Infobipa kada je riječ o rješenjima koja potiču digitalnu transformaciju.

 

Još iz kategorije

ICTbusiness TV: Tehnologija mijenja svijet

ICTbusiness TV: Tehnologija mijenja svijet

18.01.2023.

Početak prve emisije u 2023. godini posvećen je preuzimanju Optima Telekoma i njezinoj integraciji u Telemach Hrvatska o čemu razgovaramo s predsjednikom Uprave Telemach Hrvatska Adrianom Ježinom koji govori kako će Telemach će ubuduće biti u poziciji snažnije konkurirati postojećim operatorima jednostavnijom i tehnološki naprednijom ponudom kao nacionalni operator koji nudi fiksne i mobilne usluge, čime će jačati i njegova tržišna pozicija.

ICT na Ti: Povijest hrvatskog IT sektora

ICT na Ti: Povijest hrvatskog IT sektora

17.01.2023.

Posljednjih nekoliko godina dosta veliki broj osnivača domaćih IT tvrtki, što velikih što malih, odlučilo se na prodaju i izlazak iz svojih projekata. Upravo je tako postupio osnivač i vlasnik IN2 Ante Mandić koji je svoju tvrtku prodao kanadskoj IT grupaciji Constellation Software iz Toronta, točnije tvrtki iz grupacije pod imenom Vela Operating Group, odnosno njihovoj kompaniji Aquila Software i to još 2018. godine.

ICTbusiness TV: Računalne igre, sigurnost, telekomi i edukacija

ICTbusiness TV: Računalne igre, sigurnost, telekomi i edukacija

02.01.2023.

Tržište računalnih odnosno video igara procijenjeno je na 198,40 milijardi dolara 2021., a očekuje se da će dosegnuti vrijednost od 339,95 milijardi dolara do 2027., uz prosječni godišnji rast od 8,94 posto. Upravo stoga, nakon najveće domaće akvizicije odnosno kupovine Nanobita razgovarali smo s Alenom Suminom što je to za njih značilo i kako  vidi razvoj cijelog sektora.