TV EMISIJA

ICT na Ti: Potrebno je prilagoditi se tržišnim očekivanjima

ICT na Ti: Potrebno je prilagoditi se tržišnim očekivanjima

Prošle poslovne godine domaći IT sektor nastavio je rast, no ove godine taj rast je usporen. Podaci za 2022. godinu govore kako je u ukupnim prihodima najveći dio ima softverski segment koji je dosegao 24,86 milijardi kuna (3,3 milijarde eura) uz rast na godišnjoj razini od čak 24,36 posto. Ovaj segment je u razdoblju od 2017. godine do 2022. godine ima prosječni godišnji rast od čak 15,23 posto. Ove godine se očekuje da bi rast domaćeg IT tržišta mogao bit tek koji postotak veći od dvoznamenkastog rasta, a o stanju na tržištu razgovarali smo sa Svenom Marušićem iz Endave Hrvatska, odnosno nekadašnje tvrtke Five / Pet Minuta.

On govori razvoju domaćeg IT sektora u kojem je bio dugi niz godina i u korporativnom i privatnom IT sektoru, što je sve u njima naučio, ali i kakva su mu očekivanja u narednom razdoblju. U posljednjih deset godina vidi rast novih IT kompanija koje nisu niti bolje niti lošije, negoli drugačije od onih nekad, pojašnjava Marušić.

Mnogi se možda neće složiti da smo uopće u krizi, neki će reći da je kriza već usporenje rasta, a neki će pak reći da dok je rasta nema govora o problemima, međutim Marušić ističe kako će SAD vrlo brzo preokrenuti potrošnju u IT ali će trebati proći vrijeme da se to osjeti i kod nas. U Hrvatskoj se tek sada osjećaju prve naznake usporenja rasta IT tržišta, a svi se na tržištu slažu da će sljedeća godina biti ako ništa drugo zanimljiva.