MWC 2023.

Xiaomi predstavio nove pametne telefone i pohvalio se najboljom kamerom na tržištu

Xiaomi predstavio nove pametne telefone i pohvalio se najboljom kamerom na tržištu
Xiaomi event u Barceloni
Dražen Tomić / Tomich Productions

Xiaomi je na sajmu MWC u Barceloni predstavio seriju 13 svojih pametnih telefona, a zajedno s njom i dodatke koji će sasvim sigurno izazvati podosta pažnje.

Posebnost Xiaomi 13 modela jest kamera, koja je rezultat strateške suradnje s Leicom, vodećim proizvođačem mobilnih kamera. Cilj dubinske suradnje očituje se u uspješnom stvaranju revolucionarnog iskustva fotografiranja na pametnim telefonima.

Konkretnije, Xiaomi 13 i Xiaomi 13 Pro dolaze s Leica optičkim lećama, kao i mnoštvom drugih hardverskih i softverskih mogućnosti. Što se pak tiče ostalih značajki, nova serija mobitela dolazi s najnovijim procesorom Snapdragon 8 Gen2, koji je savršeno optimiziran na Xiaomijevom internom Surge sustav. On garantira moćne performanse. Predstavljen je i Lite 13 model namijenjen mlađim generacijama. Brži je i moćniji nego ikad, a najveći iskorak napravljen je po pitanju "selfie" kamere i dizajna.

Xiaomi 13 Pro sadrži najveći senzor (IMX989) ikada ugrađen u neki pametni telefon. S visokim dinamičkim rasponom, vrhunskim mogućnostima hvatanja svjetla i brzim odzivima senzor osigurava dinamične fotografije s jasnim kontrastom i definiranim teksturama koje pokrivaju najfinije detalje. Xiaomi 13 Pro nudi širok raspon opcija podešavanja kamere što će posebno cijeniti profesionalni fotografi. Primjerice, softverska značajka "master-lens" pruža dubinsku oštrinu što rezultira dosad neviđenim portretima. Baterija mu je 4820mAH, a zaslon WQHD+AMOLED od 6,73 inča. Stiže 27. veljače u keramičkoj crnoj i bijeloj boji, a model od 12GB RAM i 256GB kapaciteta koštat će 1299 eura.

Xiaomi 13 korisnici mogu odabrati dva različita fotografska stila - Leica Authentic Look i Leica Vibrant Look. Razlikuju se u obradi fotografije i njezinoj estetici. Nadalje, u jednostavno i prilično atraktivno korisničko sučelje Leica je ovog puta inkorporirala svoje prepoznatljive filtere, ali i vodeni žig te retro zvuk "okidanja" fotografija.

Tu je i napredni sustav Imaging Engine zbog kojeg Xiaomi 13 Pro i Xiaomi 13 stvaraju najbolje fotografije na tržištu. Ne samo da je brzina "okidanja" poboljšana, već ova značajka omogućuje uređajima da se automatski fokusiraju na određene subjekte u pokretu uz Xiaomi ProFocus. Baterija mu ima 4500mAh, FHD+AMOLED zaslonom od 6,36 inča, crnoj, bijeloj i flora zelenoj boji, a bit će dostupni od 27. veljače po cijeni od 999 eura za model od 8GB RAM i 256GB kapaciteta.

Nije manje važno da oba modela omogućavaju ručno podešavanje parametara snimanja u pro-modu dok Xiaomi 13 Pro podržava 10-bitnu RAW DNG tehnologiju te profile boja koje je izradio Adobe, ostavljajući pritom profesionalcima više prostora za naknadno uređivanje multimedije u Adobe Photoshopu i Adobe Lightroomu.

Xiaomi 13 i Xiaomi 13 Pro obogaćeni su naprednim značajkama kad je u pitanju snimanje videozapisa. Oba uređaja tako omogućuju korisnicima opciju "Create in Dolby Vision" sa živim bojama, oštrim omjerima kontrasta i bogatim detaljima. Tu je, naravno, i opcija snimanja u 4K rezoluciji te opcija snimanja noćnih videozapisa, a valja spomenuti i opciju HyperOIS za stabilizaciju.

Xiaomi 13 Lite opremljen je moćnom Snapdragon 7 Gen1 platformom i AMOLED zaslonom od 120 Hz. Prilagođen je mladim korisnicima pametnih telefona koji iskazuju strast prema fotografiranju, snimanju, gledanju filmova i društvenim mrežama. Xiaomi 13 Lite opremljen je dvostrukom prednjom kamerom. Dok kamera od 32 MP snima kristalno jasne slike, druga prednja kamera od 8 MP pomaže u pružanju dodatnih informacija o dubini za dobivanje prirodnog bokeh efekta na autoportretima. Stiže s baterijom od 4500 mAh, koja će bez problema izdržati cjelodnevno korištenje. U prodaji je od 27. veljače i dolazi u plavoj, ružičastoj i crnoj boji. Cijena će mu biti od 519 eura za model od 8GB RAM i kapaciteta 256GB.

Na kraju treba napomenuti da će Xiaomi 13 i Xiaomi 13 Pro nuditi korisnicima tri generacije ažuriranja Android sustava i pet godina ažuriranja sigurnosnih zakrpa. Korisnici ova dva uređaja također imaju pravo na šest mjeseci besplatnog probnog razdoblja za Google One pohranu u oblaku do 2TB i pristup YouTube Premiumu. Tu je i Androidova tehnologija digitalnog automobilskog ključa. Uz sve to, korisnici dobivaju i jedan gratis popravak izvan jamstva bez troškova unutar prvih 12 mjeseci nakon kupnje, a Xiaomi je, dodatno, pokrenuo i međunarodnu jamstvenu uslugu na više od 40 tržišta diljem svijeta što znači da će korisnici Xiaomi 13 Pro pametnih telefona koji ispunjavaju jamstvene uvjete, moći svoj uređaj odnijeti na servis u svakom Xiaomijevom ovlaštenom servisu na svijetu.  Također, svi modeli dolaze s Redmi Buds 4 Pro slušalicama kao poklonom.