POSTOJI OBJAŠNJENJE

Većina pokvarenih hard diskova ne uspije dosegnuti tri godine trajanja

Većina pokvarenih hard diskova ne uspije dosegnuti tri godine trajanja
Depositphotos

Secure Data Recovery je kroz istraživanje došao do saznanja da hard disk (HDD) koji se pokvari u prosjeku radi 25.233 sati ili 1051 dan, odnosno, dvije godine i deset mjeseci.

Do ovih brojki došlo se praćenjem 2007 diskova koji su se pokvarili, a kao početak praćenja "životnog vijeka" označava se prvo njegovo korištenje. Pritom se nisu računali diskovi na čiji kvar su utjecali "vanjski faktori" kao strujni udari, malware, prirodne katastrofe ili krivo rukovanje. Dakle, samo oni koji su radili i pokvarili se jer im je istekao vijek trajanja.

Među tih 2007 diskova, 47 posto bili su Western Digital, 28 posto Seagate, deset posto Hitachi, koji je Western Digitalov brend pa to znači da se toj kompaniji može pripisati 57 posto. Nadalje, osam posto činila je Toshiba, šest posto Samsung i jedan posto Maxtor.

Prosječno, svaki pokvareni uređaj imao je 1548 loših "sektora". Da bi se to postavilo u neku jasniju perspektivu, svaki terabajt diska ima oko dvije milijarde "sektora". No, čak i tako mali broj onih loših dovodi do kvara. Također, s vremenom se loši "sektori" umnožavaju i to čine sve dok HDD jednostavno ne prestane raditi.

I u cijelom ovom "društvu", najizdržljiviji su bili Toshibini diskovi jer bi prije kvara prosječno radili 34.799 sati, odnosno, gotovo 10.000 sati duže nego ukupni prosjek. To je vrijedna informacija jer radi se o 416 dana ili godinu i 51 dan. Najkraće bi izdržao Hitachi sa svega 18.632 sata.

Zanimljivo je i da su najizdržljiviji diskovi proizvedeni prije 2015., a oni manje izdržljivi nakon. Razlog za to jest činjenica da su diskovi postali kompliciraniji za proizvodnju jer im se povećala gustoća, ali i brojni drugi detalji kako bi ostali relevantni u vremenu tehnoloških promjena. Prvenstveno kako bi ostali konkurentni u vremenima kad brži SSD preuzima tržište.