VELIKA PREPREKA

U teoriji, OLED zasloni mogli bi trajati 100 godina... da nema jedne boje!

U teoriji, OLED zasloni mogli bi trajati 100 godina... da nema jedne boje!

Na zadnje održanom Display Weeku dva su istraživača sa Sveučilišta Michigan odbacila nekoliko predrasuda o OLED tehnologiji.

S jedne strane, OLED zasloni mogu biti vrlo svijetli, a s druge strane, stvar s njihovim kratkim vijekom trajanja samo je djelomično točna. Ipak, OLED tehnologiji, koja je oko dva desetljeća mlađa od LCD tehnologije, još treba optimizacija.

Da ljudi ne mogu vidjeti plavu boju, tada bi jedan od najvećih problema za OLED bio brzo riješen - a to je kratki vijek trajanja plavih OLE dioda. Da ne postoji potreba za plavim diodama, OLED paneli bi mogli trajati preko 100 godina, odnosno, oko milijun sati.

To je ono što su profesori Stephen R. Forrest i Chris Giebink istaknuli tijekom četverosatnog kratkog tečaja osmišljenog da istraži trenutno stanje OLED tehnologije. Ali, budući da je OLED tehnologija stara tek nešto više od 35 godina, ovi se brojevi temelje na testovima starenja.

Da baš zeleni OLED-i nemaju problema s dugotrajnošću, već se definitivno može prosuditi u praksi. Kada je Sony ugradio zelene OLED zaslone u Walkman prije gotovo 20 godina, malo tko je mogao pomisliti da će i dalje raditi. No, taj zaslon i dalje sjaji u izvrsnoj kvaliteti.

Međutim, samo zeleni (ili crveni) zasloni bili bi prikladni samo za posebne primjene. Za pravi zaslon nije moguće izostaviti plavu boju, a problemi ni nakon 35 godina od pojave tehnologije nisu u potpunosti riješeni, iako su uvelike smanjeni.

Kao što je Giebink rekao, OLED-i su prilično "sretni" kada jako svijetle. Milijun kandela po kvadratnom metru nisu problem za OLED - ako se radi o jednoj mikrosekundi. Ali nakon toga potrebna im je pauza od 100 mikrosekundi. Ako OLED-ima ne date pauzu, oni se pokvare, ili kako je rekao Forrest, "Sve može biti bljesak."

Dakle, trajnost, posebno plavih OLED-a, još uvijek predstavlja problem. Ali sada postoji sve više trikova za njihovo rastezanje. Koji su samo bijeg od problema, no s vremenom možda stigne tehnologija koja će u potpunosti anulirati prepreke i polučiti uspjeh kojem se svi u industriji nadaju.