Tržište uređaja za virtualnu, proširenu i miješanu stvarnost čeka eksplozivan rast

Tržište uređaja za virtualnu, proširenu i miješanu stvarnost čeka eksplozivan rast

Foto: DepositPhotos

Tržište koje se tiče uređaja namijenjenih reprodukciji virtualne, proširene stvarnosti i miješane stvarnosti, popularnije pod pojmovima VR, AR i MR, u naredne bi dvije godine trebalo dosegnuti vrijednost od 124,8 milijardi američkih dolara. Riječ je o rastu od 305 posto.

Barem ako se vodimo izvješćem objavljenom od strane Buy Shares, koje tvrdi da će sav taj novac pristići zahvaljujući prodaji 26,5 milijuna VR i AR uređaja. Dokaz je to da ova potentna tehnologija sporo, ali sigurno dolazi u ljudsku svakodnevicu, a to znači da je ipak trebalo malo bolje postaviti temelje za tako nešto.

Primjerice, u prošloj godini prodano je 5,5 milijuna ovih uređaja i uprihodilo se 6,3 milijardi dolara. Kroz četvrti kvartal lideri na tržištu bili su Oculus Quest 2 s više od milijun isporuka i PlayStation VR s njih 125.000. Podosta skromne brojke u odnosu na razne druge uređaje, ali iznimno značajne za ovo tržište.

Dakle, glavni pokretač tržišta, očekivano, bit će gaming industrija. Obzirom da tehnologija još uvijek nije na vrhunskoj razini koja bi opravdala ulaganje u skupocjene uređaje. No, ono što se zna jest da 70 posto vlasnika VR, AR ili MR uređaja igra igre. I zna se da će kroz naredne dvije godine svi ti uređaji imati širu uporabu.

Ništa čudno, VR, AR i MR su simulacija svega oko nas svakako se može pretočiti u ono virtualno i na taj način pomoći da se nešto savlada, da se nešto shvati i da se ljudi zabave. Upravo to je dio koji bi mogao poslužiti da se VR, AR i MR udalje od gaming industrije te uključi u druge, što garantira rast isporuka, prodaje, prihoda i u konačnici profita. Što i vidimo iz brojki koje nudi Buy Shares.

Naravno, rastu popularnosti i boljim rezultatima pomogla je 5G tehnologija, smanjenje cijena, konkurentnost i sve što dolazi kad se nove tehnologije ustabile na tržištu.

Još iz kategorije

Samsung za svoje Neo QLED 8K televizore dobio Wi-Fi 6E certifikat

Samsung za svoje Neo QLED 8K televizore dobio Wi-Fi 6E certifikat

12.04.2021.

Tvrtka Samsung Electronics Co., Ltd. objavila je kako su novi Neo QLED 8K modeli televizora za 2021. godinu (QN900A, QN800A) dobitnici prvog Wi-Fi 6E certifikata od strane organizacije Wi-Fi Alliance (WFA). Novi Wi-Fi 6E standard bežičnog povezivanja korisnicima Samsung Neo QLED 8K televizora pruža ne samo četiri puta bržu vezu, nego i veću stabilnost prilikom prijenosa podataka, čak i kada se na router poveže više uređaja odjednom.

Huawei nastavlja stabilan rast na hrvatskom tržištu, drugi na tržištu pametnih telefona, prvi pametnih satova

Huawei nastavlja stabilan rast na hrvatskom tržištu, drugi na tržištu pametnih telefona, prvi pametnih satova

12.04.2021.

Huawei je na području pametnih telefona drugi na hrvatskom tržištu, a u dijelu prošle godine po mjesecima udjel je bio i 30 posto, dok su u segmentu pametnih staova na kraju 2020. godine dosegli poziciju broj jedan, ističe za ICTbusiness.info novi glavni direktor Huawei Hrvatska Kevin Zhang. Prema njegovim riječima nedostatak unaprijed instaliranih Google aplikacija ne mijenja mnogo jer se s uređaja može pristupiti Gmail-u, kartama i svemu ostalom. Možda korisničko iskustvo nije identično, ali sigurno nije čimbenik koji nas je jako povrijedio, pojašnjava Zhang.

Huawei FreeBuds 4i bežične slušalice dostupne u Hrvatskoj

Huawei FreeBuds 4i bežične slušalice dostupne u Hrvatskoj

09.04.2021.

Huawei je obogatio svoju ponudu uređaja u Hrvatskoj pa su od danas domaćim korisnicima na raspolaganju potpuno nove TWS slušalice – FreeBuds 4i. Ove bežične slušalice odlikuje moćna baterija, jedinstven i elegantan dizajn, jasan i kvalitetan zvuk te opcija aktivnog uklanjanja buke (ANC). FreeBuds 4i zadržavaju dobro poznate odlike Huawei slušalica, omogućujući korisnicima da uživaju u dugotrajnom korištenju.