NASTAVAK RASTA

Tržište pametnih telefona poraslo u 4. kvartalu 2023., predvodnik je bio Apple

Tržište pametnih telefona poraslo u 4. kvartalu 2023., predvodnik je bio Apple
Depositphotos

Svjetske isporuke pametnih telefona porasle su 8 posto na godišnjoj razini u četvrtom kvartalu 2023., dosegnuvši 320 milijuna jedinica, prema Canalysu. Time je prekinuto sedam uzastopnih kvartala pada.

Apple je predvodio tržište u četvrtom tromjesečju s 24 posto udjela u isporukama, zahvaljujući lansiranju novih iPhonea. Samsung je zauzeo drugo mjesto sa 17 posto. Xiaomi je bio treći, s više od 20 posto međugodišnjeg rasta u Q4. TRANSSION se prvi put popeo na četvrto mjesto zahvaljujući oporavku tržišta u nastajanju. Sa 7 posto tržišnog udjela, vivo je zaokružio prvih pet.

Za cijelu 2023. godinu globalne isporuke pametnih telefona dosegle su 1,1 milijardu jedinica, što je pad od 4 posto u odnosu na prethodnu godinu. Po prvi put, Apple je nadmašio Samsung i postao najbolji dobavljač godine u smislu isporuka, iako su oba zaokružena na 20 posto udjela. Xiaomi, OPPO i TRANSSION držali su 13 posto, 9 posto, odnosno 8 posto dionica.

"Tržište ide u pravom smjeru, potpomognuto poboljšanom potražnjom u blagdanskoj sezoni", rekao je viši analitičar Canalysa Toby Zhu. “Proizvodi u srednjem do nižem cjenovnom rangu pokretači su rasta u ovom valu oporavka, potpomognuti oporavkom potražnje na tržištima u razvoju, poput Bliskog istoka i Afrike, Azije i Pacifika i Latinske Amerike. U međuvremenu, uz pritisak na zalihe i globalnu inflaciju koji nastavljaju popuštati, dobavljači se konačno mogu usredotočiti na inovacije proizvoda i razvoj dugoročne strategije, postavljajući čvrste temelje za nadolazeću godinu. Već je bilo dosta novih vodećih lansiranja Androida koji su iskoristili prednosti AI trenda na uređaju, od Google Pixela i nekoliko kineskih dobavljača, kao što su HONOR, OPPO, vivo i Xiaomi.”

“Prva dva igrača željno traže nove pokretače rasta za svoje poslovanje s pametnim telefonima budući da su oba pretrpjela pad tržišnog udjela u četvrtom tromjesečju”, rekla je voditeljica istraživanja Canalysa Amber Liu. “U 2023. Samsung se usredotočio na srednji do visoki segment radi profitabilnosti, ali je izgubio udio u jeftinom segmentu, kao i svoju vodeću poziciju na globalnom tržištu. Lansiranje njegovih proizvoda 2024., posebno u vrhunskom segmentu s fokusom na AI na uređaju, podržat će njegov oporavak kao lidera inovacija u 2024..”

“S druge strane, Apple je pokazao otpornost u posljednje dvije godine, zahvaljujući čvrstoj stalnoj potražnji u high-end segmentu. Prošireno pozicioniranje njegove serije iPhone 15 ukazalo je na budući smjer Appleove strategije portfelja za dosezanje šireg raspona potrošačkih segmenata,” rekao je Liu. „No sve veća snaga Huaweija i nadolazeća lokalna konkurencija u kontinentalnoj Kini izazov će Appleu da održi svoju putanju rasta u kontinentalnoj Kini, dok se potražnja za visokokvalitetnim zamjenama na drugim velikim tržištima, poput Sjeverne Amerike i Europe, smanjuje. Apple se mora okrenuti novom tržišnom rastu i snazi ekosustava kako bi ponovno osnažio svoje iPhone poslovanje.”