Transakcije putem mobitela u snažnom porastu

Transakcije putem mobitela u snažnom porastu
DepositPhotos

Ukupna vrijednost transakcija mobilnog novca na tržištima u razvoju premašit će 870 milijardi dolara u 2026., u odnosu na 555 milijardi američkih dolara iz 2021., navodi Juniper Research. To predstavlja rast od gotovo 60 posto.

Mobilni novac na tržištima u nastajanju uključuje mikroosiguranje, mikrokredite, mikroštednju i prijenos novca putem mobilnog telefona.

Ovaj rast će biti potaknut prijelazom dobavljača mobilnog novca, kao što su M-PESA i PaaP (Payments-as-a-Platform) model. On omogućava ponuditeljima mobilnog novca da korisnicima pruže pristup uslugama trećih strana kao što je eCommerce, odnosno, stvaranje dodatnih tokova prihoda. Istraživanje je identificiralo PaaP kao ključno za povećanje prihoda budući da usvajanje pametnih telefona i očekivanja korisnika rastu.

Novo istraživanje preporučuje da se dobavljači mobilnog novca usredotoče na izgradnju ekosustava sada tako što će se dogovoriti o trgovačkim partnerstvima kako bi ispravno iskoristili ovu priliku. Mikrokrediti će biti najbržerastući segment unutar mobilnog novca, s rastom od iznad 180 posto u sljedećih pet godina. Istraživanje je identificiralo mikrokredite kao ključni način na koji davatelji usluga mobilnog novca mogu povećati svoje prihode pružanjem usluga sličnih bankama.

"Iako su mikrozajmovi, po svojoj prirodi, mali, oni brzo rastu omogućavajući korisnicima pristup kreditima kako se povećava financijska uključenost. Nudeći ove usluge korisnicima, usluge mobilnog novca mogu spriječiti konkurenciju banaka, povećavajući pritom njihov prosječni prihod po korisniku, stvarajući "virtuozni" krug", tvrde u Juniperu.

Također, istraživanje je pokazalo da će Afrika i Bliski istok dominirati vrijednostima transakcija mobilnog novca tijekom sljedećih pet godina jer čine 56 posto vrijednosti globalnih tržišta u nastajanju do 2026.

Preporuka je da se dobavljači u Africi usredotoče na širenje sofisticiranih usluga mobilnog novca, kao što su mikroosiguranje i mikroštednja, kako bi se na najbolji način odgovorilo na ovu brzorastuću priliku.