Transakcije putem mobitela u snažnom porastu

Transakcije putem mobitela u snažnom porastu

Foto: DepositPhotos

Ukupna vrijednost transakcija mobilnog novca na tržištima u razvoju premašit će 870 milijardi dolara u 2026., u odnosu na 555 milijardi američkih dolara iz 2021., navodi Juniper Research. To predstavlja rast od gotovo 60 posto.

Mobilni novac na tržištima u nastajanju uključuje mikroosiguranje, mikrokredite, mikroštednju i prijenos novca putem mobilnog telefona.

Ovaj rast će biti potaknut prijelazom dobavljača mobilnog novca, kao što su M-PESA i PaaP (Payments-as-a-Platform) model. On omogućava ponuditeljima mobilnog novca da korisnicima pruže pristup uslugama trećih strana kao što je eCommerce, odnosno, stvaranje dodatnih tokova prihoda. Istraživanje je identificiralo PaaP kao ključno za povećanje prihoda budući da usvajanje pametnih telefona i očekivanja korisnika rastu.

Novo istraživanje preporučuje da se dobavljači mobilnog novca usredotoče na izgradnju ekosustava sada tako što će se dogovoriti o trgovačkim partnerstvima kako bi ispravno iskoristili ovu priliku. Mikrokrediti će biti najbržerastući segment unutar mobilnog novca, s rastom od iznad 180 posto u sljedećih pet godina. Istraživanje je identificiralo mikrokredite kao ključni način na koji davatelji usluga mobilnog novca mogu povećati svoje prihode pružanjem usluga sličnih bankama.

"Iako su mikrozajmovi, po svojoj prirodi, mali, oni brzo rastu omogućavajući korisnicima pristup kreditima kako se povećava financijska uključenost. Nudeći ove usluge korisnicima, usluge mobilnog novca mogu spriječiti konkurenciju banaka, povećavajući pritom njihov prosječni prihod po korisniku, stvarajući "virtuozni" krug", tvrde u Juniperu.

Također, istraživanje je pokazalo da će Afrika i Bliski istok dominirati vrijednostima transakcija mobilnog novca tijekom sljedećih pet godina jer čine 56 posto vrijednosti globalnih tržišta u nastajanju do 2026.

Preporuka je da se dobavljači u Africi usredotoče na širenje sofisticiranih usluga mobilnog novca, kao što su mikroosiguranje i mikroštednja, kako bi se na najbolji način odgovorilo na ovu brzorastuću priliku.

Još iz kategorije

Novi Samsung Galaxy preklopni telefoni koriste reciklirane materijale

Novi Samsung Galaxy preklopni telefoni koriste reciklirane materijale

13.08.2022.

Tvrtka Samsung Electronics ostvarila je napredak prema ispunjenju svojih ciljeva na polju održivosti zadanih do 2025. godine u sektoru mobilnog poslovanja. Među ključnim inicijativama su razvoj i uključivanje recikliranih materijala u proizvode, izrada više ekološke ambalaže i „novi život“ za starije Samsung Galaxy uređaje, kako bi se smanjio elektronički otpad.

Hoće li pametne naočale zamijeniti pametne telefone

Hoće li pametne naočale zamijeniti pametne telefone

12.08.2022.

Google je 19. srpnja najavio testiranje novih pametnih naočala s tehnologijom proširene stvarnosti (AR), zbog čega se ponovno pojavilo pitanje postaljeno još 2013., o tome mogu li one zamijeniti pametne telefone.

Stižu novi Samsungovi pametni satovi

Stižu novi Samsungovi pametni satovi

10.08.2022.

Tvrtka Samsung Electronics najavila je Galaxy Watch5 i Galaxy Watch5 Pro modele pametnih satova – koji oblikuju zdrave navike s intuitivnim uvidima, naprednim značajkama i još snažnijim mogućnostima. Galaxy Watch5 poboljšava značajke na koje se potrošači oslanjaju svaki dan, dok je Galaxy Watch5 Pro – najnoviji dodatak Galaxy Watch seriji – najizdržljiviji i najkompletniji Samsung pametni sat dosad, tvrde u Samsungu i dodaju da Galaxy Watch5 i Galaxy Watch5 Pro Ovi omogućavaju korisnicima da lakše ispunjavaju svoje.