TRŽIŠNE PROMJENE

Tableti i Chromebookovi nastavili su padati u trećem kvartalu ove godine

Tableti i Chromebookovi nastavili su padati u trećem kvartalu ove godine

Prema preliminarnim podacima IDC-a, isporuke tableta diljem svijeta zabilježile su pad od 14,2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine u trećem tromjesečju 2023., s ukupno 33,2 milijuna jedinica. Unatoč ograničenoj potražnji, tržište je zabilježilo rast od 18 posto u odnosu na prethodni kvartal zbog sezonalnosti.

U međuvremenu, isporuke Chromebooka također su se smanjile u 3. kvartalu 23. s isporukama od ukupno 3,5 milijuna jedinica što predstavlja pad od 20,8 posto u odnosu na prethodnu godinu. Međutim, tržište Chromebookova potencijalno je u boljoj poziciji zbog najavljenog osvježenja u segmentu obrazovanja i preostalih proračuna unutar državne potrošnje.

Apple je prednjačio na tržištu tableta s isporukama od 12,5 milijuna jedinica, ali je pao za 15,1 posto u odnosu na prošlu godinu. Samsung je isporučio 6 milijuna jedinica u kvartalu i zauzeo drugo mjesto u ukupnom poretku. Lenovo i Huawei zauzeli su treće i četvrto mjesto s isporukama od 2,6 milijuna odnosno 2,3 milijuna jedinica. Nakon lošeg rezultata u prošlom kvartalu, Amazon se uspio ponovno pozicionirati među prvih 5. Na tržištu Chromebooka, Acer je zadržao vodstvo s milijun isporuka. HP i Dell dijele drugo mjesto sa 700.000 isporuka, ispred Lenova (600.000) i Asusa (200.000). Svih pet najvećih dobavljača zabilježilo je pad na godišnjoj razini, sa 6,3 posto (Acer) na 28,1 posto (Dell).

"Prva tri tromjesečja 2023. zabilježila su neke od najvećih kontrakcija na tržištu tableta i ne očekuje se da će nadolazeća blagdanska sezona biti puno drugačija. Bez dramatičnih poboljšanja u makroekonomskim uvjetima, očekuje se da će se odgode projekata i kupnje produžiti u 2024.", rekla je Anuroopa Nataraj, viša istraživačka analitičarka IDC-ovog odjela za praćenje mobilnosti i potrošačkih uređaja. "Osvježenje u obrazovnom segmentu i rast u slučajevima upotrebe diljem vertikala mogli bi pomoći tržištu tableta da dugoročno ostane na površini, ali u bliskoj budućnosti ne očekujemo značajan porast prodaje tableta."

"Tableti su se nažalost uvijek nalazili u nezgodnoj sredini između osobnih računala i pametnih telefona, a to i dalje vrši pritisak na tržište", rekao je Jitesh Ubrani, voditelj istraživanja IDC-ovog Mobility and Consumer Device Trackers. "Međutim, najuspješniji proizvođači tableta shvatili su da tablet najbolje radi kada je uparen s njim, a ne s računalom ili pametnim telefonom, i kao takvi očekujemo da će drugi proizvođači tableta slijediti njihov primjer nudeći jedinstvenije iskustvo softvera i usluga, iako će za to trebati neko vrijeme za spajanje."