SSD-i više zagađuju okoliš od klasičnih HDD-ova

SSD-i više zagađuju okoliš od klasičnih HDD-ova
DepositPhotos

Tehnološke kompanije uvelike su se okrenule „zelenim“ rješenjima i to je trend koji se neće zaustaviti, ma koliko ponekad djelovao u suprotnosti s praksama istih tih kompanija. A SSD diskovi jedan je od takvih primjera.

Iako bi svaki SSD s liste najboljih bez imalo muke pobijedio HDD diskove u smislu performansa, brzine i učinkovitosti, činjenica je da i više zagađuju okoliš. Uz to su, kao što je oduvijek poznato, superiorniji u smislu kapaciteta koji se dobiva za uloženo, što bi moglo zastarjelu tehnologiju držati "iznad vode" još neko vrijeme.

Naime, prema istraživanjima koje su proveli američko sveučilište Wisconsin-Madison i kanadsko British Columbia, vidi se da SSD diskovi dvostruko više zagađuju okoliš u odnosu na zagađenje za koje su (bili) odgovorni HDD diskovi.

Izraženiji ugljični otisak tu je ponajprije zbog procesa proizvodnje SSD diskova. Oni današnji koriste višestruke NAND, DRAM i upravljačke čipove, a svaki od tih dijelova proizvodi se zasebno, što zahtijeva skup materijal i podosta električne energije.

I dok HDD diskovi imaju izraženiji ugljični otisak tijekom životnog vijeka, SSD diskovi generiraju poveći dio svog prije nego uopće počnu s radom.

Naravno, svi rezultati i zaključci su pristigli u općenitom smislu jer nije moguće izračunati utjecaj na okoliš samo jednog diska, posebno jer se ne zna u kojoj mjeri će radi i na koji će način raditi.

U konačnici, SSD tehnologija toliko je napredna u odnosu na HDD da nema straha za ikakvih promjenama. Okoliš je bitan naravno, ali umjesto gubljenja vremena zbog sporosti HDD diskova, te minute i sate koje uštedi SSD potom se može preračunati u nešto vrijedno za okoliš pa svaki zabrinuti korisnik može na taj način umiriti savjest...

Istovremeno, kompanije nemaju taj problem sa savjesti i tu se vraćamo na dio iz uvoda, zašto se njihovi potezi potpu uklanjanja punjača iz kutija može gledati kao licemjeran potez.