Slaba potražnja usporila tržište pametnih telefona

Slaba potražnja usporila tržište pametnih telefona

Foto: DepositPhotos

Najnovija Canalysova analiza prodaje pametnih telefona pokazuje da je slaba potražnja u trećem tromjesečju 2022. uzrokovala pad svjetskih isporuka pametnih telefona za 9 posto na godišnjoj razini na 297,8 milijuna jedinica. Samsung je obranio svoje prvo mjesto na tržištu unatoč padu od 8 posto, isporučivši 64,1 milijun jedinica.

Apple, jedini vodeći dobavljač koji je ostvario rast iz godine u godinu zahvaljujući velikoj potražnji, porastao je za 8 posto i isporučio 53,0 milijuna jedinica. Nakon dvije četvrtine dvoznamenkastog pada, Xiaomi je iskoristio svoju globalnu razinu kako bi pronašao prilike koje su mu pomogle da ojača svoju poziciju na pad od samo 8 posto, isporučivši 40,5 milijuna jedinica. OPPO i vivo zauzeli su četvrto i peto mjesto unatoč padu od preko 20 posto, isporučivši 28,5 milijuna odnosno 27,4 milijuna jedinica u trećem kvartalu 22.

"Performanse vrhunskog segmenta bile su jedini vrhunac ovog tromjesečja", rekao je analitičar istraživanja Canalysa Runar Bjørhovde.

“Apple je dosegao najveći tržišni udio u trećem tromjesečju dosad, potaknut iPhoneom 13 i nedavno lansiranom serijom iPhonea 14. Popularnost iPhonea 14 Pro i Pro Maxa posebno će doprinijeti većem ASP-u i stabilnim prihodima za Apple. Što se tiče Androida, Samsung je osvježio svoj sklopivi portfelj i značajno povećao svoje marketinške inicijative kako bi generirao interes i potražnju za svojim novim vodećim uređajima. Srednja do niska potražnja je pogođena, što dobavljačima predstavlja izazov za navigaciju u konkurentnom segmentu. Xiaomi je uspio iskoristiti svoju globalnu razinu s osvježenom linijom proizvoda kako bi nadoknadio pad na domaćem tržištu. OPPO i vivo još uvijek su pod značajnim utjecajem pada na kineskom tržištu, ali oba pokazuju male znakove oporavka“, tvrdi Bjørhovde.

"Europa i azijsko-pacifička regija nadmašile su ostatak svijeta u trećem kvartalu", rekao je analitičar Canalysa Sanyam Chaurasia.

“Europa je izbjegla značajan pad zahvaljujući naglom porastu isporuka Rusiji. Ovdje su kineski dobavljači iskoristili kratkoročne prilike za opskrbu kanala na tržištu koje je bilo nedostatno tijekom prethodnih kvartala. APAC je imao velike varijacije između različitih tržišta, ali sekvencijalno poboljšanje potražnje u Indiji, Indoneziji i na Filipinima pomoglo je regiji da stabilizira svoje rezultate. Tržišta kojima dominiraju operateri, poput Sjeverne Amerike i Latinske Amerike, iskazala su sve opreznije stavove o upravljanju zalihama prije nego što su krenula u velike blagdanske sezone, u suprotnosti s mnogo optimističnijim stavom u trećem tromjesečju prošle godine“, objašnjava Chaurasia.

“Prelazeći u četvrto tromjesečje, tekući globalni poremećaji ometaju performanse cijelih portfelja ekosustava za dobavljače”, rekao je analitičar Canalysa Toby Zhu.

„Uzvodni lanac opskrbe ulazi u dugu zimu ranije nego što se očekivalo, gdje su ciljevi OEM-ova narudžbi znatno smanjeni. Također, spor promet zaliha i loše ekonomske brojke utjecali su na povjerenje kanala, vraćajući se na glavne robne marke s kultnim uređajima za generiranje prometa za najvažnije tromjesečje prihoda. Dobavljači ulaze u četvrto tromjesečje s opreznim strategijama za rješavanje stalnih poteškoća. Upravljanje najmračnijim izgledima za četvrto tromjesečje u više od desetljeća pokazat će koji su dobavljači dugoročno dobro pozicionirani“, zaključuje Zhu.

Još iz kategorije

Gaming periferije nastavljaju rast

Gaming periferije nastavljaju rast

29.11.2022.

Ukupna potrošačka potrošnja na periferne uređaje za igre iznosila je 8,2 milijarde dolara u 2021., prema Omdiji. Nakon što su 2018. i 2019. iznosili samo 6,3 milijarde USD, odnosno 6,4 milijarde USD, prihodi od perifernih uređaja eksplodirali su tijekom karantene, porasvši 23% samo u 2020. jer su potrošači nastojali poboljšati svoje mogućnosti kućne zabave.

Kineski proizvođač iPhona ussporio proizvodnju pametnih telefona za Apple

Kineski proizvođač iPhona ussporio proizvodnju pametnih telefona za Apple

28.11.2022.

Prekidi u najvećem pogonu Hon Hai Technology Groupa u Kini mogli bi ovaj mjesec smanjiti proizvodnju iPhonea za najmanje 30 posto, izvijestio je Reuters. Politika nulte borbe protiv COVID-19 u zemlji nedavno je izazvala široke prosvjede radnika.

HONOR pametni telefoni na božićnoj akciji

HONOR pametni telefoni na božićnoj akciji

28.11.2022.

Početkom Adventa globalni tehnološki brend HONOR u Hrvatskoj je snizio cijene svojih trenutačno najpopularnijih pametnih telefona te tako mnogima olakšao kupovinu darova ovih blagdana. Prepuni inovativnih značajki, s dugotrajnom baterijom i povoljnom cijenom, ovi pametni proizvodi nude pregršt naprednih rješenja za današnji digitalni način života te će sigurno zadovoljiti i najzahtjevnije korisnike. Donosimo pregled HONOR uređaja na božićnoj akciji za svačiji ukus i džep.