NOVA GENERACIJA

Qualcomm predstavlja Snapdragon 8s Gen 3

Qualcomm predstavlja Snapdragon 8s Gen 3
Dražen Tomić / Tomich Productions

Qualcomm je najavio Snapdragon 8s Gen 3 čip, prepun AI značajki za korištenje na širem rasponu Android uređaja. Prvi uređaj koji će biti opremljen Snapdragon 8s Gen 3 čipom bit će objavljen ovog mjeseca.

Viši direktor za upravljanje proizvodima čipseta Ken Mok objasnio je da čip Snapdragon 8s Gen 3 sadrži odabrane značajke iz serije Snapdragon 8 kako bi vrhunske značajke bile dostupne većem broju ljudi. “Sada su vrhunska iskustva Snapdragona dostupnija.

Platforma je kompatibilna s nizom velikih jezičnih modela (LLM) uključujući Baichuan-7B, Llama 2 i Gemini Nano. Mok je rekao da generativni AI modeli znače da Snapdragon 8s Gen 3 čip podržava do 10 milijardi parametara izravno na uređaju. "Možete koristiti generirane virtualne pomoćnike koje pokreće AI kako biste neprimjetno i intuitivno prošli kroz dan ili uz stabilnu difuziju na uređaju stvorite originalni sadržaj svojom maštom."

Qualcomm je primijetio da su temeljne razlike u AI između Snapdragon 8s Gen 3 i Snapdragon 8 Gen 3 performanse i brzina kojom se generiraju slike i riječi. Značajke Fast Stable Diffusion i Speculative Decoding omogućuju bolje performanse u Snapdragon 8 Gen 3, ali trenutno nisu kompatibilne s najnovijim čipom. Tvrtka je izjavila da Snapdragon 8s Gen 3 također ima procesor signala slike koji uvijek prepoznaje (ISP), hiper-realistično mobilno igranje, revolucionarnu povezanost i zvuk visoke razlučivosti bez gubitaka.

Integrira 18-bitni trostruki kognitivni ISP za koji je Mok rekao da korisnicima omogućuje prebacivanje između zumiranja, živih boja i objektiva kamere ekstremnog dinamičkog raspona s jasnoćom do 200MP. U usporedbi sa Snapdragonom 8 Gen 2, najnoviji čip uključuje kompatibilnost s 3GPP Release 17 i uštedu energije 5G. Također ima noviju CPU konfiguraciju s dodatnom jezgrom performansi za poboljšanje multitaskinga.