Pritisak na tržištu

Prošla godina donijela pad prodaje pametnih kućnih uređaja

Prošla godina donijela pad prodaje pametnih kućnih uređaja
Depositphotos / Ilustracija

Globalne isporuke pametnih kućnih uređaja pale su po prvi put 2022. jer su isporuke pale 2,6 posto u odnosu na prethodnu godinu na 871,8 milijuna jedinica, prema IDC-u. Pametni televizori, koji su predstavljali najveću kategoriju, doživjeli su pad od 4,3 posto u 2022. godini zbog teških usporedbi iz godine u godinu jer je tržište televizora i drugih proizvoda bilo izuzetno snažno u 2021. godini zbog kupnje povezane s COVID-om.

Gledajući unaprijed, IDC predviđa skroman rast od 2,2 posto u isporukama pametnih kućnih uređaja u 2023. kako se globalno gospodarstvo oporavlja. Očekuje se da će se ovaj rast nastaviti do 2027. s količinom uređaja koja će 2027. dosegnuti 1,23 milijarde.

"Pametni televizori vjerojatno će se suočiti s još jednom godinom pada u 2023. zbog makroekonomskih pritisaka i dugih ciklusa zamjene", rekao je Jitesh Ubrani, voditelj istraživanja za IDC-jevu Mobility and Consumer Device Trackers.

"S nedavnim ulaskom robnih marki usmjerenih na vrijednost kao što su Amazon i Roku, IDC očekuje daljnji pad prosječnih prodajnih cijena za televizore, dok će vrhunske značajke spustiti na pristupačnije cjenovne točke“, tvrdi Ubrani.

Osim televizora, očekuje se da će većina drugih kategorija pametnih kuća kao što su sigurnosne kamere, povezana zvona i brave zajedno s pametnim zaslonima rasti zahvaljujući sve većoj instaliranoj bazi, oporavku gospodarstva i usponu tržišta u razvoju.

"Svjetsko tržište pametnih domova nalazi se u razdoblju nestabilnosti", rekao je Adam Wright, voditelj istraživanja u Smart Home and Office Devices pri IDC-u.

"Tekući poremećaji zbog problema s opskrbnim lancem, inflacije i neujednačenih gospodarstava diljem svijeta utjecali su na rast tržišta u 2022. i očekuje se da će nastaviti vršiti pritisak na tržište u doglednoj budućnosti. No unatoč ovim ograničenjima, pojam pametnog dom je sada 'mainstream' u mnogim dijelovima svijeta i potrošači sve više traže ove uređaje kako bi poboljšali svoje digitalno iskustvo kod kuće i izvan nje“, ističe Wright.