NEGATIVAN TREND

Prihodi od pametnih telefona pali su 8 posto u drugom kvartalu 2023.

Prihodi od pametnih telefona pali su 8 posto u drugom kvartalu 2023.
Depositphotos

Prihodi od globalnog tržišta pametnih telefona pali su za 8 posto u odnosu na prethodnu godinu i 15 posto u odnosu na četvrtinu na znatno ispod 90 milijardi USD u drugom kvartalu 2023., što je najniža brojka u drugom kvartalu od 2020. tijekom vrhunca globalnih karantina povezanih s pandemijom. Odgovarajuće smanjenje operativne dobiti iznosilo je 3 posto i 27 posto prema Counterpoint Researchu.

“Appleove isporuke pale su za 3 posto na godišnjoj razini, dok je tržište pametnih telefona palo za 9 posto u istom razdoblju. U isto vrijeme, njegov ASP se povećao zahvaljujući rastućem doprinosu serije Pro, sve manjem doprinosu serije SE i zamjeni Minija u iPhoneu 13 s Plusom u iPhoneu 14. Kao rezultat toga, dok su Appleovi prihodi od iPhonea pao za 2 posto godišnje, njegov udio prihoda je porastao, dosegnuvši rekord od 45 posto u drugom tromjesečju. To je povećanje od gotovo 3 posto u odnosu na isto tromjesečje prošle godine. Njegov udio u globalnoj operativnoj dobiti također je porastao za 4 posto od 2. kvartala 22., dosegnuvši 85 posto, što je još jedan rekord za Apple u drugom tromjesečju,” rekao je Jeff Fieldhack, direktor istraživanja u Counterpoint Research. Pad prihoda na ukupnom tržištu uzrokovan je padom isporuka od 9 posto na godišnjoj razini u kombinaciji s rastom ASP-a od samo 1 posto u istom razdoblju.

“Nizak rast ASP-a uglavnom je posljedica sezonskih uvjeta jer je, na primjer, drugi kvartal podjednako udaljen od vrhunca potražnje za iPhoneom i lansiranja novog iPhonea, a ne vidi niti jednu od Samsungovih ultra-premium S ili Z-serija. Godišnji pad prihoda također se pretočio u gubitke operativne dobiti za cjelokupno tržište. Uzastopni pad operativne dobiti dodatno je pretrpio zbog promjene kombinacije isporuka, posebno jer je udio isporuka Applea, pojedinačnog najvećeg doprinositelja ukupnoj operativnoj dobiti, pao za gotovo 4 posto QoQ,” dodao je Tarun Pathak, direktor istraživanja u Counterpoint Research.

Unatoč stagnaciji rasta ASP-a u tromjesečju, trend premijumizacije vjerojatno će se nastaviti jer tržišta u razvoju pokreću sljedeće poglavlje svog rasta, a marke srednje klase ciljaju na premium segment, a premium marke nastoje prodati više svojih modela s najvećom cijenom. Slijedom toga, i globalni prihodi od pametnih telefona i operativni profit će se oporaviti počevši od druge polovine 23. godine. To će podržati tržište pametnih telefona u razdoblju kada se bori s nižim isporukama.