Prestanite koristiti flashlight aplikacije, ne trebaju vam

Prestanite koristiti flashlight aplikacije, ne trebaju vam

Foto: DepositPhotos

Pametni telefoni nekad nisu imali flash uz kamere pa su aplikacije koje nude osvjetljenje (eng. flashlight apps) bile iznimno popularne. Ali, vremena su se odavno promijenila i one više nisu potrebne. Dapače, savjet je da ih uklonite s uređaja, ako ih imate.

Naime, u današnje vrijeme svaki pametni telefon ima flash ili bljeskalicu, koja jednim klikom može postati svjetiljka pa poslužiti u mraku. Tako nešto nešto kod mnogih je uređaja moguće s njihove prednje i stražnje strane. Ukratko, korisnici imaju rješenja koja su već unaprijed postavljena i nema nikakve potrebe za aplikacijom te ju je najbolje ukloniti s uređaja, ako postoji.

Jer, sve te aplikacije iznimno su jednostavne i ne nude ništa revolucionarno. Eventualno "blinkanje" svjetlosti i slične sitnice, no zato zauzvrat traže mnogo dopuštenja koja uistinu nemaju nikakve veze s osvjetljenjem.

Konkretnije, još 2019. je Avast napravio istraživanje praćenjem tisuću flashlight aplikacija na Google Play Storeu i te došao do zaključka da traže između 55 i 77 dopuštenja od korisnika. Neka od njih su uvid u kontakte, snimanje zvuka, uvid u kameru, e-mail... Tako nešto stvarno jedna aplikacija za osvjetljenje u mraku ne treba. Svejedno, tražile su i neke od njih imale su više milijuna preuzimanja.

Ako netko pak smatra da rješenja koja su na samom uređaju ne pružaju dovoljno fleksibilnosti, vara se. I na iPhone i Android uređajima u postavkama koje se tiču osvjetljenja i bljeskalice, moguće je pozicionirati je, pojačati, oslabiti, učiniti da "titra" na način koji vam odgovara. Mogućnosti je uistinu mnogo.

Stvarno, uklonite tu aplikaciju za osvjetljenje, ako vam je na uređaju. Donosi više štete nego koristi i kad već postoji mogućnost riješiti se bar jedne aplikacije koja vas prati i zadire vam u privatnost, zašto je ne iskoristiti?

Još iz kategorije

Stižu novi Lenovo gaming prijenosnici

Stižu novi Lenovo gaming prijenosnici

22.05.2022.

Lenovo je predstavio najnoviju generaciju gaming prijenosnih računala: snažna prijenosna računala Lenovo Legion 7i i 7 (16”, 7), te tanka i lagana prijenosna računala Lenovo Legion Slim 7 i 7i (16”, 7). Na vrhu gaming performansi, novi Lenovo Legion 7i i 7 sada su najmoćnija 16-inčna gaming prijenosna računala na svijetu.

Prvi iPhone bez rubova stiže u 2024.

Prvi iPhone bez rubova stiže u 2024.

21.05.2022.

Appleov dobro upućeni analitičar Ming-Chi kuo navodi da će 2024. stići prvi iPhone sa stopostotnim ekranom, što znači da neće uopće imati rubova ili ikakvih dodataka. Velika je to vijest jer znači da će kamera biti ispod zaslona, odmah uz Face ID.

Nastavlja se značajan rast potražnje za slušalicama

Nastavlja se značajan rast potražnje za slušalicama

21.05.2022.

Isporuke slušalica prema prognozi Juniper Researcha će premašiti 200 milijuna jedinica do 2024., dok ona za ovu godinu ukazuje da će ih biti 165 milijuna. Dakle, riječ je o rastu od 30 posto kroz sljedeće dvije godine.