Potražnja za premium pametnim telefonima u padu od 8 posto, dominira Apple

Potražnja za premium pametnim telefonima u padu od 8 posto, dominira Apple

Foto: DepositPhotos

Tržište premium pametnih telefona, na koje spadaju svi s cijenom od minimalno 400 američkih dolara, doživjelo je pad od osam posto na godišnjoj razini tijekom prvog kvartala ove godine, ali svejedno je i to bolji rezultat od ukupnog pada tržišta pametnih telefona od deset posto, navodi Counterpoint Research.

Ujedno, ovo je bio osmi kvartal zaredom u kojem su premium uređaji ostvarili bolji rezultat na godišnjoj razini nego ukupno tržište pametnih telefona. Naravno, u tom segmentu uvjerljivo je najmoćniji Apple s udjelom od 62 posto, što znači da je drugi kvartal zaredom na više od 60 posto.

Također, ovako velik udio Apple nije imao od prvog kvartala 2017., a potaknut je odličnom prodajom iPhone 13 serije. Općenito, od listopada je ta serija uređaja najprodavanija na svijetu, bez obzira što je u prosjeku osjetno skuplja od mnogih uređaja koji se mogu pronaći na tržištu.

Istovremeno, drugoplasirani Samsung je pao na godišnjoj razini u smislu udjela i sad je na 16 posto, dva posto manje nego prošle godine u isto vrijeme. Tako nešto se dogodilo zbog kasnijeg predstavljanja S22 serije, koja se prodaje osjetno bolje od S21 i to će se prikazati u drugom kvartalu. U Android konkurenciji premium uređaja, S22 Ultra je najprodavaniji.

Na trećem je mjestu OPPO, koji u rezultate uključuje prodaju OnePlus modela. Čini pet posto, što je jedan posto bolji rezultat nego lani. Xiaomi je na četvrtom mjestu s četiri posto, koliko je imao i lani, dok je vivo peti s tri posto, kao i lani. Huawei je osjetno pao, s devet na tri posto. Jasno je, kineski proizvođači odlično kotiraju na domaćem tržištu.

Kad pak gledamo prosječnu prodajnu cijenu (ASP) uređaja, ona je u prvom kvartalu porasla za 0,5 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Svejedno, tri od deset novih uređaja koji su se kupovali tijekom prva tri mjeseca ove godine, bila su premium.

Zanimljivo je i da su ultra-premium uređaji, u koje spadaju svi s cijenom od minimalno tisuću dolara, porasli za 164 posto te samim time postali najbržerastuća kategorija pametnih telefona. Naravno, najjači su pritom Apple i Samsung. Ili, konkretnije, iPhone 13 Pro i iPhone 13 Pro Max koji čine više od dvije trećine svih prodaja ultra-premium uređaja. Kina je pak u ovom smislu bila iznad prosjeka, ultra-premiumi su porasli za 176 posto.

U konačnici, sve ovo samo potvrđuje da će proizvođači nastaviti usmjeravati pažnju prema premium uređajima, posebno u trenucima kad svjedočimo skorašnjoj inflaciji, u kojoj će najteži udarac doživjeti uređaji s nižim cijenama. Stoga, da bi se ukupni prihodi ublažili ili spriječili, proizvođači moraju dobro proći na tržištu s premium ponudom. Što se ne događa samo u bogatijim dijelovima svijeta već čak i u Latinskoj Americi i Indiji.

Još iz kategorije

Novi Samsung Galaxy preklopni telefoni koriste reciklirane materijale

Novi Samsung Galaxy preklopni telefoni koriste reciklirane materijale

13.08.2022.

Tvrtka Samsung Electronics ostvarila je napredak prema ispunjenju svojih ciljeva na polju održivosti zadanih do 2025. godine u sektoru mobilnog poslovanja. Među ključnim inicijativama su razvoj i uključivanje recikliranih materijala u proizvode, izrada više ekološke ambalaže i „novi život“ za starije Samsung Galaxy uređaje, kako bi se smanjio elektronički otpad.

Hoće li pametne naočale zamijeniti pametne telefone

Hoće li pametne naočale zamijeniti pametne telefone

12.08.2022.

Google je 19. srpnja najavio testiranje novih pametnih naočala s tehnologijom proširene stvarnosti (AR), zbog čega se ponovno pojavilo pitanje postaljeno još 2013., o tome mogu li one zamijeniti pametne telefone.

Stižu novi Samsungovi pametni satovi

Stižu novi Samsungovi pametni satovi

10.08.2022.

Tvrtka Samsung Electronics najavila je Galaxy Watch5 i Galaxy Watch5 Pro modele pametnih satova – koji oblikuju zdrave navike s intuitivnim uvidima, naprednim značajkama i još snažnijim mogućnostima. Galaxy Watch5 poboljšava značajke na koje se potrošači oslanjaju svaki dan, dok je Galaxy Watch5 Pro – najnoviji dodatak Galaxy Watch seriji – najizdržljiviji i najkompletniji Samsung pametni sat dosad, tvrde u Samsungu i dodaju da Galaxy Watch5 i Galaxy Watch5 Pro Ovi omogućavaju korisnicima da lakše ispunjavaju svoje.