ŽELJA ZA VELIKIM

Ponderirana prosječna veličina LCD TV zaslona premašuje 50 inča

Ponderirana prosječna veličina LCD TV zaslona premašuje 50 inča
Depositphotos

Prema Omdiji, po prvi put mjesečna prosječna veličina isporuke LCD TV zaslona premašila je veličinu zaslona od 50 inča u svibnju 2023. godine. Istraživanje naglašava nepovratni trend veće veličine u kupnji i prodaji TV zaslona i predstavlja pozitivan signal za industriju proizvodnje zaslona da probavi svoje kapacitete iz perspektive područja.

2022. bila je razorna godina za proizvođače TV zaslona i OEM-a s potražnjom za TV zaslonima, kako u formatu jedinice tako iu veličini, koja je svakog mjeseca opadala. Međutim, kako su cijene panela dosegnule dno u 3Q22, proizvođači panela prebacili su svoju ponudu TV panela na veće veličine, posebno 55-inčne i 85-inčne proizvedene u Gen8.5, kao i 65-inčne i 75-inčne proizvedene u Gen10 .5 fabs. Potom se potražnja za televizorima veće veličine znatno i dosljedno oporavila od 4. kvartala 22., a zatim progresivno do 2023.

Ponderirana prosječna veličina isporuke LCD TV zaslona bila je 46,8 inča u kolovozu 2022., te se vratila na 49 inča u prosincu 2022., 49,5 inča u ožujku 2023. i po prvi put premašila 50 inča na 50,2 inča u svibnju 2023. kako je zabilježeno za proizvođače zaslona kao što su BOE, ChinaStar, CHOT, LG Display i Sharp.

Trend veće veličine ukazuje na potražnju za boljom kvalitetom slike i vizualnim performansama budući da veći televizori nude značajke kao što su mini-LED pozadinsko osvjetljenje s prigušenim omjerom kontrasta, bolji raspon boja s kvantnom točkom, bolja stopa osvježavanja, kao i super tanak okvir s GOA (Gate on Array) upravljačkim programom zaslona IC tehnologije.

“Omdia je predvidjela da će se ciklus zamjene TV zaslona mijenjati od zamjene baze jedinice svakih 6-7 godina do zamjene baze površine svakih 4-5 godina, bržim ritmom. Potrošači su uvjereni da bi trebali kupiti televizor veće veličine, što je rezultiralo nepovratnim trendom jer se krajnji korisnici neće vratiti na manju veličinu,” rekao je David Hsieh, viši direktor u Omdijinoj praksi za istraživanje zaslona.

"Povećana potražnja za većim veličinama LCD TV zaslona dovest će do veće potrošnje TFT LCD zaslona, a očekivanja potrošača za superiornim značajkama unutar njihovih većih zaslona dugoročno će se nastaviti“, zaključuje Hsieh.