Ništa od Windows 10X

Ništa od Windows 10X

Foto: DepositPhotos

Microsoftov Windows 10X neće tako skoro na tržište, ako će ikad i stići! To su najnovije informacije vezane uz taj operativni sustav, koji u teoriji zvuči iznimno zanimljivo.

Naime, osmišljen je kako bi popravio sve što je krivo s desktop Windows operativnim sustavom, što znači da nudi stabilnije, sigurnije i iskustvo koje olakšava nadopunjavanje ili nadogradnju sustava. Microsoft to želi ostvariti kvalitetnijim driverima, barem se tako činilo.

Ali, problem cijele priče jest što je Windows 10X namijenjen samo novim osobnim računalima, bez podrške za Win32 aplikacije i samim time bi si Microsoft "izbio" poveći dio tržišta iz ruku. Stoga, sve skupa još je na čekanju i zaživjet će eventualno kroz naredne godine. Ako i tad...

Još u siječnju je WindowsLatest objavio dokument iz samog Microsofta koji potvrđuje detalje o driverima. U njemu se navelo da će kompanija odustati od zastarjelog Universal Drivera i početi klasificirati drivere kao Windows Desktop Drivere ili Windows Driverse. Upravo bi Windows Driversi trebali ispunjavati stroge kriterije te bi trebali imati mogućnost korištenja na Windows 10 i Windows 10X sustavima.

U suprotnom, driveri bi se klasificirali kao Windows Desktop Drivers i mogli bi se koristiti isključivo na Windows 10 2004 verziji operativnog sustava, odnosno, na onima koje su stigle nakon. Nadalje, ti driveri ne moraju biti certificirani od strane Windows Hardware Compatability Program, što je obvezno za Windows Drivers.

Što se tiče kriterija koje Windows Drivers moraju ispunjavati jest biti u skladu s DCH Design Principles, pratiti principe Driver Package Isolation, pratiti odredbe API Layering Requirements, biti certificiran s Windows Hardware Compatibility Program Certification Process korištenjem Hardware Lab Kit.

Ako se uzme u obzir da bi Microsoft prodavao Windows 10X isključivo kao unaprijed postavljene na zadanom hardveru, pojavila se zabrinutost oko toga hoće li na Windows 10X manjkati podrška za hardver "treće strane", koji treba starije drivere.

Ukratko, Microsoft ide snažno prema naprijed po pitanju veće kontrole nad svojim softverom, što podrazumijeva otežani pristup ostalima, ali u teoriji će korisnicima nuditi kvalitetu i stabilnost kakva dosad nije zabilježena. U teoriji... U praksi očito tako nešto još nije spremno.

Još iz kategorije

Samsung The Terrace televizori dobitnici prvog certifikata za gledanje na otvorenom

Samsung The Terrace televizori dobitnici prvog certifikata za gledanje na otvorenom

23.06.2021.

Tvrtka Samsung Electronics nedavno je objavila kako su modeli televizora The Terrace , premium televizori namijenjeni stilu života na otvorenom, prvi u industriji verificirani za vrhunsku vidljivost i prikaz slike na otvorenom. Ova potvrda dolazi od američke tvrtke Underwriters Laboratories (UL), globalne neovisne znanstvene organizacije za sigurnost s više od jednog stoljeća iskustva u pokretanju inovacija sigurnosnih rješenja.

Samsung spašava Googleov Wear OS

Samsung spašava Googleov Wear OS

22.06.2021.

Samsung je 2014. odbacio Googleov Wear OS i okrenuo se Tizenu kao operativnom sustavu za svoje pametne satove, ali stiglo je vrijeme za povratak Googleu, što uvelike pomaže i toj kompaniji jer nakon Applea, Samsung je najjači proizvođač pametnih satova.

Appleovi iPhonei odnijeli čak trećinu svih prihoda mobitela u prvom kvartalu 2021.

Appleovi iPhonei odnijeli čak trećinu svih prihoda mobitela u prvom kvartalu 2021.

21.06.2021.

Appleovi iPhonei dominiraju na listi najbolje prodavanih pametnih telefona u prvom kvartalu ove godine, a to podrazumijeva ne samo količinu već i vrijednost, navodi Counterpoint Research u istraživanju.