Mobiteli bez tipki postaju svakodnevnica

Mobiteli bez tipki postaju svakodnevnica

Apple je pokrenuo promjene uklanjanjem utora za slušalice na iPhone modelima, što su počeli pratiti brojni proizvođači Android pametnih telefona, a 2020. bi se mogla pamtiti kao godina u kojoj su Sentons i Sensel započeli jedan zanimljivi trend - uređaje bez ikakvih tipki.

Uistinu, na CES sajmu u Las Vegasu, ove godine su te dvije kompanije predstavile svaki svoj prototip pametnih telefona oslobođenih tipki. Istina jest, 2018. se HTC sa svojim U12 Plus pokušao nešto slično, ali to radi poprilično nespretno. Također, Asusov ROG Phone 2 većinom je bez tipki, ali ih ipak nije potpuno oslobođen.

Ono što je zanimljivo. HTC i Asus koriste tehnologiju iza koje stoji Sentons, pa je nekako logično da se ta kompanija odlučila načiniti prototip i na taj način pokazati što donosi budućnost. Pa prikupiti pokojeg novog i bogatog klijenta. Samo, što uopće pametni telefoni bez tipki donose?

Prije svega, donose više prostora za druge detalje, kao baterije, memorija, zaslon... Čine uređaj praktičnijim jer se sve obavlja laganim pritiskom na zason ili rubove sa strane, a u konačnici je i dizajn podosta impoznatniji jer se kreatori uređaja mogu više "poigravati" s obzirom da im se nudi više prostora i manje je granica.

Ono što se želi uz sve to jest načiniti zaslon korisnijim, tako da ide preko rubova i nudi niz mogućnosti kakve je na svojim Edge modelima pokušavao Samsung, ali sve to bila je tehnologija u povojima. Budućnost bi to trebala donijeti na znatno boljim razinama. I korisnijima. Naravno, sve ovo je teoretiziranje, ali jasno je da tehnologija ide u tom smjeru jer već sad svjedočimo situaciji u kojoj proizvođači nude sve manje tipki na svojim uređajima.

Na kraju, zamislite situaciju u kojoj nije bitno jeste li ljevak ili dešnjak jer sami možete podesiti gdje biste pritiskom činili određenu naredbu, bilo da se radi o jakosti zvuka, gašenju i paljenju uređaja, Google Assistantu, kameri... Mogućnosti je "bezbroj".

Još iz kategorije

Stižu novi LG pametni telefoni

Stižu novi LG pametni telefoni

22.02.2020. komentiraj

LG Electronics (LG) najavljuje liniju pametnih telefona iz serije K za 2020. godinu - K61, K51S i K41S – svi su dizajnirani da pruže prvoklasno iskustvo korisnicima te nude poboljšane kamere, multimedijske funkcije i performanse uz povoljnu cijenu. „Novi pametni telefoni naslijedili su napredne značajke koje su prvi put predstavljene kod LG-evih premium pametnih telefona, a ova tri modela predstavljaju odličan izbor čak i na današnjem jako kompetitivnom tržištu“, ističu iz LG-a.

Nokia telefoni osvojili šest priznanja na dodjeli iF DESIGN nagrada 2020.

Nokia telefoni osvojili šest priznanja na dodjeli iF DESIGN nagrada 2020.

20.02.2020. komentiraj

HMD Global objavio je kako je šest Nokia telefona nagrađeno iF DESIGN nagradom 2020. za izvanredan dizajn. iF DESIGN nagrade dodjeljuje najstarija svjetska nezavisna organizacija za dizajn iF International Forum Design. Ocjenjivačku komisiju čini 78 nezavisnih stručnjaka za dizajn koji su pregledali preko sedam tisuća prijava koje su dobili iz 56 zemalja diljem svijeta.

Koja je razlika između Thunderbolt 3, USB-C 3.1 Gen 2 i USB-C 3.1 Gen 1

Koja je razlika između Thunderbolt 3, USB-C 3.1 Gen 2 i USB-C 3.1 Gen 1

19.02.2020. komentiraj

I dok svi portovi izgledaju praktički identično, tehnologije na kojima se temelje imaju bitne razlike, pa tako Thunderbolt 3, USB-C 3.1 Gen 2 i USB-C 3.1 Gen 1 nisu ni približno jednaki. Dapače, dijele ih bitne stavke, koje vrijedi znati jer možda jednom zatrebaju pri kupovini.