Koja je razlika između Linuxa i Unixa?

Koja je razlika između Linuxa i Unixa?

Linux je dobio inspiraciju u Unixu, ali Linux nije Unix. Iako, definitivno podsjeća na Unix. Postoje bitne razlike i u nastavku teksta pokušat ćemo vam ih predstaviti.

Za početak, Unix je izvorni operativni sustav koji je razvila tvrtka AT&T Bell Labs iz kojeg potječu drugi operativni sustavi. Samo oni operativni sustavi koji zadovoljavaju standarde mogu legalno nositi naziv "Unix". Certifikat nije besplatan i od programera operativnog sustava zahtijeva plaćanje autorskih prava na zaštitni znak za ime.

S druge strane, Linux se odnosi samo na kernel. Operativni sustav nije potpun bez desktop okruženja i aplikacija. Budući da je većina aplikacija bila i još uvijek je osigurana od strane GNU projekta, puno ime operacijskog sustava je GNU/Linux.

Linux se temelji na Unixu u duhu i funkcionalnosti, ali ne i u kodu. Kao operativni sustav, izrastao je iz dva projekta - GNU, kojeg je 1983. pokrenuo Richard Stallman, i Linux kernela, kojeg je napisao Linus Torvalds 1991.. Cilj GNU projekta bio je stvoriti operativni sustav sličan Unixu, ali odvojeno od njega.

Odnosno, da ne sadrži kod Unixa kako bi ga se dalje moglo modificirati i distribuirati bez ograničenja kao slobodni softver. Budući da je njihov vlastiti kernel bio nepotpun, GNU projekt je prihvatio Linux kernel i tako je rođen operativni sustav GNU/Linux.

Za razliku od Unixa, koji je korišten na poslužiteljima, velikim glavnim računalima i skupim računalima na različitim institucijama, Linux je razvijen za osobna računala, mnogo jednostavniji tip hardvera.

Bez obzira koje se značenje koristi, ostaje činjenica da je Unix bio prvi, a Linux je došao kasnije. Linux je nastao iz želje za slobodom softvera i prenosivosti te je inspiriran Unixovim pristupom računalstvu. No, ciljevi su mu bili bitno drugačiji, na sreću svih ljubitelja slobodnog softvera.

Još iz kategorije

Nove popularne igre dostupne u Huawei AppGallery trgovini

Nove popularne igre dostupne u Huawei AppGallery trgovini

12.08.2020. komentiraj

Huawei AppGallery razvija se iznimno brzim tempom, s pregršt globalnih, ali i velikim brojem lokalnih aplikacija koje je moguće preuzeti. Huaweijeva trgovina aplikacija, koja je jedna je od tri najpopularnije na svijetu, upravo je obogaćena igrama Orbia, Square Bird i Yovo.

LG isporučuje 20 milijuna OLED panela za iPhone 12

LG isporučuje 20 milijuna OLED panela za iPhone 12

11.08.2020. komentiraj

Apple će ove jeseni predstaviti novu iPhone seriju i jedan od najvećih dobitnika bit će LG. Jer, ta četiri najavljena modela koristit će OLED panele i južnokorejski će proizvođač morati popuniti prazninu koju Samsung ne može.

Huawei Share za još jednostavnije povezivanje uređaja

Huawei Share za još jednostavnije povezivanje uređaja

08.08.2020. komentiraj

Prirodne prepreke između hardvera uvelike utječu na iskustvo potrošača kojima je sve više potrebno pametnije povezivanje različitih uređaja koje posjeduju. Huawei je zato ponudio svojim korisnicima napredno rješenje za povezivanje kroz Huawei Share tehnologiju kako bi im se omogućilo da jednostavno povežu sve svoje uređaje, bez obzira jesu li na poslu, kod kuće ili u pokretu.