DOBRA GODINA

Isporuke tableta pokazuju znakove oporavka u prvom kvartalu 2024.

Posljednji put tržište tableta je zabilježilo rast u drugom kvartalu 2021., nakon čega su isporuke počele usporavati zbog zasićenja.

Isporuke tableta pokazuju znakove oporavka u prvom kvartalu 2024.
Depositphotos

Nakon više od dvije godine pada, isporuke tableta diljem svijeta zabilježile su skroman godišnji rast od 0,5 posto u prvom tromjesečju 2024., ukupno 30,8 milijuna jedinica, prema preliminarnim podacima IDC-a. Posljednji put tržište je zabilježilo rast u drugom kvartalu 2021., nakon čega su isporuke počele usporavati zbog zasićenja.

Dok makroekonomski problemi i dalje postoje, oporavak isporuka u ovom tromjesečju potaknut je početkom ciklusa osvježavanja, iako dugoročne količine vjerojatno neće odgovarati porastu zabilježenom tijekom pandemije. Međutim, pomak prema vrhunskim tabletima je srebrna obloga jer potrošači traže uređaje usmjerene na produktivnost.

Apple se prošle godine suočio s malim zatišjem zbog lošeg gospodarstva i nepostojanja novih modela te je pao 8,5 posto u odnosu na prethodnu godinu. Tvrtka se usredotočila na čišćenje zaliha starijih modela prije očekivanog lansiranja novih modela u 2. kvartalu 2024. Apple je uspio zadržati poziciju broj 1 s 9,9 milijuna isporučenih jedinica u prvom kvartalu 24.

Samsung je zauzeo drugo mjesto s isporukama od 6,7 milijuna jedinica u prvom kvartalu 24., što je pad od 5,8 posto u odnosu na prethodnu godinu. Promocije konkurentskih marki u Europi i Aziji/Pacifiku te nedostatak novih proizvoda kočili su Samsungov rast. Međutim, tvrtka je usredotočena na poboljšanje svog korisničkog iskustva uključivanjem AI mogućnosti u svoje najnovije proizvode i fokusiranjem na vrhunske proizvode kako bi iskoristila ovogodišnji ciklus zamjene.

Huawei je zadržao treću poziciju u ovom kvartalu s godišnjim rastom od 43,6 posto i isporukama od 2,9 milijuna jedinica. Kineski tehnološki div vjerojatno je imao koristi od ponovnog oživljavanja svog poslovanja s pametnim telefonima i uspio je povećati svoj tržišni udio za 2,8 baznih bodova u usporedbi s prvim kvartalom 23.

Lenovo je zauzeo četvrto mjesto u ovom kvartalu s godišnjim rastom od 13,2 posto. Kao i mnogi drugi dobavljači, Lenovo je uspio povećati svoj odvojivi portfelj od pandemije, sa svojim modelima serije Tab P koji pokreću isporuke. Međutim, pločasti tableti još uvijek predstavljaju gotovo 80 posto isporuka Lenova.

Xiaomi je zadržao mjesto među prvih 5 s impresivnim rastom od 92,6 posto u odnosu na prethodnu godinu i isporukama koje su dosegle 1,8 milijuna jedinica. Izvan Kine, koja je njegovo najveće tržište, Xiaomi je porastao troznamenkasto u gotovo svim regijama u koje isporučuje.

"Tržište tableta počelo je pokazivati ​​znakove oporavka u prvom tromjesečju. Pravi će dobici doći iz sljedećeg ciklusa osvježavanja, nakon čega će uslijediti rast unutar komercijalnih segmenata jer se sve više tableta koristi u obrazovnom sektoru i ekonomiji koncerata", rekao je Anuroopa Nataraj, viši znanstveni analitičar IDC-a za praćenje mobilnosti i potrošačkih uređaja. "Međutim, ovi čimbenici neće biti dovoljni jer će smanjenje potaknuto konkurencijom osobnih računala i pametnih telefona pridonijeti lošim izgledima za tržište tableta. Uz to, postoji potencijalna prednost potaknuta AI mogućnostima sličnim onome što se očekuje u drugim vrstama uređaja“, ističe Nataraj.