VELIKO OČEKIVANJE

Isporuke GenAI pametnih telefona će porasti više od 4 puta do 2027.

Isporuke GenAI pametnih telefona će porasti više od 4 puta do 2027.
Depositphotos

Prema Counterpoint Researchu, udio GenAI pametnih telefona u ukupnim isporukama pametnih telefona dosegnut će 11 posto do 2024. i 43 posto do 2027. da bi premašio 550 milijuna jedinica u 2027. s 4X rastom. Analitička tvrtka očekuje da će baza instaliranih GenAI pametnih telefona prijeći 1 milijardu do 2027. U kontekstu očekivanog ulaska Applea u segment kasnije ove godine, ove su procjene veće od ranijih predviđanja Counterpointa iz prosinca 2023.

“Više od 10 OEM-ova dosad je lansiralo preko 30 pametnih telefona koji podržavaju GenAI. AI u pametnim telefonima ključna je tema za razgovor od početka ove godine, posebno nakon uspješnog debija serije Galaxy S24, gdje je Samsung stekao dobar udio u marketingu ranih slučajeva upotrebe AI. Očekujemo da će Samsung predvoditi GenAI ljestvicu OEM-a za pametne telefone 2024. godine. Prednost umjetne inteligencije omogućit će Samsungu zamah u srednjem do premium segmentu pametnih telefona jer značajke GenAI-a budu prepoznate šire u nadolazećim godinama,” rekao je Tarun Pathak, direktor istraživanja u Counterpoint Research.

“Osim Samsunga, Appleov očekivani ulazak u prostor dodatno će pomoći rastu segmenta. Nakon što Apple uđe, očekujemo da će umjetna inteligencija odmah postati obavezna značajka u svim lansiranjima pametnih telefona srednje i vrhunske klase počevši od 2025. Međutim, prava će se razlika nalaziti u slučajevima upotrebe jer potrošači još uvijek procjenjuju potencijalni utjecaj umjetne inteligencije u njihove buduće uređaje”, dodao je Pathak.

“Pametni telefoni budućnosti bit će više personalizirani kako bi zadovoljili individualne potrebe i preferencije, a AI će igrati središnju ulogu u pokretanju tih personaliziranih iskustava. Kako se proizvođači originalne opreme razlikuju po pozicioniranju umjetne inteligencije, ključna će ovdje biti evolucija slučajeva upotrebe umjetne inteligencije. Ovi će se slučajevi upotrebe razvijati kako će veliki jezični modeli (LLM) nastaviti rasti i po veličini i po učinkovitosti. Counterpoint vjeruje da će integracija edge (mobilnih uređaja) i oblaka biti glavni model za generativnu umjetnu inteligenciju u pametnim telefonima, a proizvođači originalne opreme s jednako snažnom igrom u softverskim mogućnostima, zajedno sa strateškim industrijskim partnerstvima, vjerojatno će ostati ispred konkurencije, “, rekao je Mohit Agrawal, pomoćnik direktora u Counterpoint Research.

Ubuduće, Counterpoint Research očekuje da će GenAI pametni telefoni dostići točku preokreta 2025. budući da uređaji prodiru u šire cjenovne segmente, posebno u cjenovnoj kategoriji od 400 do 599 dolara. Cjenovni raspon od ≥600 USD i 400-599 USD činit će 9 od svakih 10 GenAI pametnih telefona prodanih u 2024. Vodeće tvrtke za čipsetove kao što su MediaTek i Qualcomm već su preuzele vodstvo u prihvaćanju generativnih AI pametnih telefona. Pokrenuli su nekoliko mobilnih računalnih platformi koje podržavaju multimodalne velike AI modele na uređajima. Analitička tvrtka očekuje da će Qualcomm biti vodeći u području AI SoC-a 2024. godine, osvojivši gotovo polovicu svih isporuka GenAI pametnih telefona, a slijedi ga MediaTek s udjelom od 13 posto.