PAMETNI TELEFONI

iPhone 15 Pro Max je najprodavaniji pametni telefon u prvom kvartalu 2024.

Samsungova serija Galaxy S24 osigurala je dva mjesta u prvih 10 za Q1, s varijantom Ultra koja je na petom mjestu, a osnovna varijanta na devetom mjestu.

iPhone 15 Pro Max je najprodavaniji pametni telefon u prvom kvartalu 2024.

Apple i Samsung dominirali su popisom 10 najprodavanijih pametnih telefona za 1. tromjesečje 24., svaki zauzimajući pet pozicija i ne ostavljajući mjesto drugim markama, prema Counterpoint Researchu. Ovo je bilo prvo tromjesečje u kojem je svih 10 najboljih pametnih telefona bilo sposobno za 5G. Osim toga, trend prema premiumizaciji bio je očit, pri čemu je 7 od 10 najboljih pametnih telefona bilo premium (veleprodajna cijena od 600 USD i više).

Appleov iPhone 15 Pro Max bio je najprodavaniji pametni telefon u prvom tromjesečju 24. Naime, varijanta Pro Max postigla je prvo mjesto po prvi put u Appleovom nesezonskom tromjesečju, odražavajući sve veći trend preferiranja potrošača za pametnim telefonima visoke klase. Sve četiri varijante iPhonea 15 i iPhone 14 bili su među 10 najprodavanijih. Nadalje, linija iPhonea 15 osigurala je prva tri mjesta.

Rastuća popularnost Apple Pro linije bila je očigledna, jer je zauzela polovicu Appleove ukupne prodaje u 1. kvartalu 24., što je značajno povećanje u odnosu na 24% u 1. kvartalu 20. Pro iPhone uređaji postali su glavni pokretači prihoda za Apple, pridonoseći preko 60% vrijednosti prodaje u prvom tromjesečju. iPhone 15 Pro Max pokazao se dobro unatoč prvom povećanju cijene od lansiranja Pro serije 2019., što ukazuje na snažnu želju potrošača za dodatnim značajkama koje Pro linija nudi.

Samsungova serija Galaxy S24 osigurala je dva mjesta u prvih 10 za Q1, s varijantom Ultra koja je na petom mjestu, a osnovna varijanta na devetom mjestu. Snažne performanse serije S24 mogu se pripisati Samsungovom ranom osvježenju serije i njegovim naporima u generativnoj AI (GenAI) tehnologiji. Serija S24 prva je stigla na tržište s GenAI značajkama i mogućnostima, omogućujući korisnicima stvaranje jedinstvenog sadržaja i iskustvo nove razine interakcije sa svojim pametnim telefonima.

Potrošači drže svoje pametne telefone duže vrijeme jer nadogradnje nude ograničenu diferencijaciju u značajkama. To navodi potrošače da se odluče za vrhunske pametne telefone kako bi osigurali da njihovi uređaji ostanu tehnološki relevantni dulje vrijeme. Ubuduće, Counterpoint Research očekuje da će 10 najprodavanijih pametnih telefona zauzeti veći udio u ukupnoj prodaji pametnih telefona jer se proizvođači originalne opreme usredotočuju na manje portfelje s vrhunskim značajkama.