PAMETNI TELEFONI

iPhone 14 Pro Max je najviše isporučen pametni telefon u prvoj polovici 2023.

iPhone 14 Pro Max je najviše isporučen pametni telefon u prvoj polovici 2023.

iPhone 14 Pro Max najisporučeniji je pametni telefon u svijetu u prvoj polovici ove godine, a Apple je isporučio ukupno 26,5 milijuna jedinica, prema Omdiji. iPhone 14 Pro Max najskuplji je model u seriji 14 koju je Apple izbacio prošlog rujna, a cijena mu je od 1099 do 1599 dolara.

Na drugom mjestu je Apple iPhone 14 Pro - drugi najskuplji model u seriji 14, čija se cijena kreće od 999 do 1499 dolara. Model s trećom najvećom isporukom bio je iPhone 14, što ga čini trećim Appleovim modelom serije 14 koji je ušao među 10 najboljih u ovom kvartalu.

Uspoređujući 10 najboljih modela za isto razdoblje prošle godine, isporuke najbolje rangiranog modela smanjile su se za 7,2 milijuna jedinica za ovogodišnji iPhone 14 Pro Max. iPhone 13 bio je prošlogodišnji najprodavaniji model s ukupno 33,7 milijuna isporučenih jedinica. Međutim, kada se uspoređuje ista linija, iPhone 13 Pro Max, koji je prošle godine zauzeo drugo mjesto, isporučen je u 23 milijuna jedinica, dok je njegov nasljednik, 14 Pro Max, isporučen 3,5 milijuna jedinica više ove godine i porastao na ljestvici za jedan bod.

Isporuke modela 14 Pro porasle su za 6,2 milijuna jedinica u usporedbi s njegovim prethodnikom, modelom 13 Pro, a njegova je pozicija porasla za dva stupnja. Međutim, uspoređujući standardne modele 13 i 14, isporuke modela 14 ove su se godine smanjile za 17,2 milijuna jedinica u usporedbi s modelom 13.

Globalno tržište pametnih telefona bilježi negativan rast jer se tržište srednje i niže klase smanjuje zbog gospodarske recesije i širenja tržišta rabljenih pametnih telefona. S druge strane, tržište premium pametnih telefona u stalnom je porastu jer je potražnja za zamjenama za Appleove premium modele i dalje solidna. Osim toga, kako se sklonost Appleu kao vrhunskom pametnom telefonu povećava, posebno na tržištima u razvoju, obujam prodaje i udio vrhunskih modela kao što su Pro i Max nastavljaju rasti među Appleovim iPhone serijama.

Pet Appleovih modela našlo se u prvih 10, a Samsungovi pametni telefoni zauzeli su preostalih pet. Među Samsungovim modelima najveću isporuku bilježi Galaxy A14 koji je zauzeo 5. mjesto s 12,4 milijuna komada. U usporedbi s prošlogodišnjim Galaxy A13, koji je zauzeo treće mjesto sa 16,2 milijuna isporuka, i isporuke i rangiranje su smanjeni u usporedbi s prethodnim proizvodom.

Samsungov premium model, Galaxy S23 Ultra, zadržao je istu poziciju kao prošlogodišnji Galaxy S22 Ultra 5G na šestom mjestu, ali je ukupna isporuka smanjena za 0,2 milijuna jedinica na 9,6 milijuna jedinica. Galaxy A14 5G, A54 5G i A34 5G rangirani su na 7., 8. i 9. mjestu.

Prošle su godine dva modela Xiaomi Redmi serije ušla među 10 najboljih, ali ove godine nisu uspjela. To je zato što su isporuke kineskih proizvođača pametnih telefona nastavile s dvoznamenkastim padom od 2022. zbog pada tržišta pametnih telefona srednje i niže klase, a smanjuju se i isporuke pojedinačnih modela. Omdia očekuje da će globalna isporuka pametnih telefona opet pasti ove godine.

“Očekuje se da će se pad na tržištu srednje i niže cijene nastaviti u drugoj polovici ove godine, a očekuje se da će se sve veći udio premium tržišta nastaviti u drugoj polovici ove godine s lansiranjem novog iPhonea. 15 serija. Stoga će isporuke OEM-ova pametnih telefona temeljenih na Androidu, koji imaju veliki udio pametnih telefona srednje i niske cijene, ove godine neizbježno doživjeti još jedan krug negativnog rasta. S druge strane, Appleove isporuke Pro i Pro Maxa povećat će se zbog solidne potražnje za premium modelima, no ukupne će isporuke iPhonea ove godine biti slične prošlogodišnjim ili će se blago smanjiti zbog slabe potražnje za standardnim i plus modelima”, rekao je Jusy. Hong, viši voditelj istraživanja u Omdiji.