DOBRA GODINA

Globalne isporuke pametnih telefona porasle su na 289,4 milijuna jedinica

Globalne isporuke pametnih telefona porasle su na 289,4 milijuna jedinica
Depositphotos

Prema preliminarnim podacima Međunarodne podatkovne korporacije (IDC), tržište pametnih telefona nastavlja rasti na globalnoj razini. Samsung je isporučio najviše pametnih telefona, prodavši 60,1 milijun jedinica u kvartalu, dok je Apple isporučio 50,1 milijun, a Xiaomi 40,8 milijuna.

Transsion je zabilježio najveći međugodišnji rast, s povećanjem isporuka od 84,9% od prošle godine. Transsion je kineski proizvođač pametnih telefona koji primarno cilja na tržišta Afrike, Bliskog istoka, Latinske Amerike, Azije i Oceanije kroz svoje podbrandove Tecno, Itel i Infinix.

Xiaomi je u međuvremenu zabilježio drugi najveći skok, s povećanjem isporuka od 33,8% od prošle godine. Appleove isporuke su u međuvremenu pale za 9,6% od prošle godine.

IDC gleda na najnoviju brojku kao znak snage za industriju pametnih telefona.

“Prvo, i dalje bilježimo rast vrijednosti i prosječne prodajne cijene (ASP) jer se potrošači odlučuju za skuplje uređaje znajući da će svoje uređaje duže zadržati. Drugo, postoji promjena u moći među Top 5 kompanija, koja će se vjerojatno nastaviti dok tržišni igrači budu prilagođavali svoje strategije u svijetu nakon oporavka.”

"Tržište pametnih telefona izranja iz turbulencija u posljednje dvije godine i jače i promijenjeno", rekla je Nabila Popal, direktorica istraživanja IDC-ovog Worldwide Tracker tima.