Radne stanice i prijenosna računala

Dell predstavio nove modele Latitude, Precision te Ultrasharp uređaja

Dell predstavio nove modele Latitude, Precision te Ultrasharp uređaja

Tvrtka Dell Technologies predstavila je novi komercijalni portfelj uređaja s unaprjeđenim dizajnom, značajkama i performansama. Tako je u okviru proširenja Latitude serije Dell Tehnologies predstavio nova prijenosna računala Latitude 9440, Latitude 7340 i Latitude 7440 Ultralight. S druge strane, proširenje portfelja donosi i novu Precision seriju radnih stanica koja je sada obogaćena modelima Precision 5480 i Precision 5680. Također, Dell Technologies lansirao je i novi Dell UltraSharp 49 Curved USB-C Hub dual monitor. Na kraju, u svim proizvodima dostupna je i najnovija verzija softvera Dell Optimizera koja predstavlja proširenje inteligencije na cijeli ekosustav.

Novi portfelj Latitude serije opremljen je Intel Core procesorima 13. generacije te najnovijim Dell Optimizer softverom za prenošenje inteligentne personalizacije s prijenosnog računala na cijeli ekosustav. Sam dizajn novih modela iz popularne Latitude serije nadahnut je korisnicima dobro poznatom XPS serijom računala. 

Tako je Latitude 9440 kao najmanje komercijalno računalo od 14 inča na svijetu  dizajnirano od strojno obrađenog aluminija i grafitne boje za elegantan izgled, uz posebno osmišljen sustav hlađenja dizajna pomoću dva ventilatora na stražnjoj strani. Osim toga, upečatljiva nova tipkovnica sadrži šire tipke bez razmaka poznatih kao zero-lattice, povećani kut između tipki te zakrivljenost svake tipke za lakše korištenje. Polazeći od Concept Luna ideje održivih prijenosnih računala, novi model karakterizira smanjena energetska potrošnja tipkovnice s pozadinskim osvjetljenjem do 75% , kao i povećanje trajanja baterije pomoć micro-LED tehnologije osvjetljenja tipkovnice. Prikaz je oštriji i impresivniji zahvaljujući 14 inčnom zaslonu u 13 inčnom kućištu  s omjerom prikaza od 16:10 te InfinityEdge QHD+ tehnologijom prikaza.

S druge strane, predstavljeni su i novi Latitude 7000 modeli u različitim veličinama i oblicima s verzijama od 13 inča i 14 inča, kao i dosad neviđenim aluminijskim 16 inčnim verzijama. Novi modeli dolaze u omjeru rezolucije od 16:10 te uz istu micro-LED tipkovnicu koja također štedi energiju. Zasloni su dizajnirani od magnezija, što osigurava da su uređaji lagani, ali iznimno izdržljivi s glatkim i uglađenim osjećajem. Latitude 7000 modeli ujedno donose i kameru od 5 MP, kao i podršku za 5G mrežu . Unaprjeđenja i nove značajke serije omogućuju korisnicima da rade učinkovito pomoću povećanog touchpada, kao i visokokvalitetnih gornjih i donjih zvučnika na računalu.

Osim Latitude prijenosnih računala, predstavljene su i Precision 5680 i Precision 5480 radne stanice s najmanjim utjecajem na okoliš na svijetu  veličine 16 inča. Novi modeli opremljeni su Intel Core i9 (45 W) procesorima s do 64 GB DDR5 radne memorije, u kombinaciji s NVIDIA RTX 5000 Ada Generation Laptop grafičkim karticama. Radne stanice dostupne su s omjerom zaslona od 16:10 s InfinityEdge tehnologijom, četiri audio zvučnicima A razreda, UHD+ PremierColor tehnologijom prikaza te FHD IR kamerom sa senzorom blizine i ambijentalnim svjetlom. Osim toga, patentirana ventilacija tvrtke Dell Technologies s dva nasuprotna otvora može podnijeti intenzivne radne procese. Dodatno, HDMI priključak, utor za SD karticu pune veličine te optički čitač pametnih kartica osiguravaju da korisnici imaju pouzdane i sigurne alate za svakodnevni rad. Na kraju, korisnici mogu iskoristiti inovativnu tehnologiju proširenog raspona snage (EPR) pružajući više snage putem univerzalnog USB-C priključka.

Dell Technologies predstavio je i inovativni Dell UltraSharp 49 Curved USB-C Hub monitor koji omogućuje podjelu prikaza u dvije 27-inčne QHD particije, bez okvira za praktičniji multitasking. Imajući na umu raznolikost svojih korisnika, Dell UltraSharp 49 Curved omogućuje bogatu produktivnost na više zaslona, odnosno  povezivanje i sadržaj projiciran s dva računala istovremeno na jednom zaslonu. 2000:1 IPS Black panel tehnologija pruža dva puta veći kontrast boja od konvencionalnog

IPS rješenja pod širokim kutom gledišta. Isto tako, ovaj USB-C hub monitor donosi i niz opcija povezivanja koje napajaju računalo do 90 W i isporučuju 2,5 GbE vezu putem ugrađenog Ethernet priključka. Naposljetku, monitor također donosi i ComfortView Plus tehnologiju za ugodu očiju.

U sklopu novog proširenja komercijalnog portfelja, Dell Technologies predstavio je i novi Dell Optimizer softver. Novi softver sadrži već postojeće značajke Dell Optimizera poput inteligentne audio privatnosti i povezivosti koje uče i odgovaraju na korisnikov način rada. Najnovija verzija Dell Optimizera proširuje inteligenciju s računala na ostatak ekosustava za lakše upravljanje zaslonima i perifernim uređajima u jednom sučelju. Također, poboljšane su i audio mogućnosti na osobnim računalima značajkom poništavanja jeke, dok nadzor kvalitete glasa korisnike obavještava skočnim prozorom u slučaju lošije kvalitete snimanja.

„Dell Technologies nastavlja s inovacijama i daljnjim ulaganjima u održivi dizajn proizvoda i pakiranja. Tako se u predstavljenim Latitude 9440 i Precision 5680 modelima povećala upotreba aluminija s niskim emisijama ugljika kako bi se uključilo što više recikliranog sadržaja i proširili održivi materijali na veći dio portfelja. Isto tako, povećan je postotak recikliranih materijala nakon upotrebe kako bi se dodatno smanjio utjecaj na okoliš u Dell najodrživijoj seriji prijenosnih računala Latitude , radnim stanicama serije Precision 3000  i najnovijim komercijalnim monitorima . Osim toga, 'Tihi način rada' unutar postavki upravljanja toplinom Dell Optimizera može osigurati do 18% uštede energije“, pojašnjavaju u kompaniji.

Dell nastavlja napredovati u portfelju Latitude i Precision. Tako je Latitude 9440 prvo osobno računalo na svijetu dizajnirano s niskim ugljikom i recikliranim aluminijem, uključujući 75% recikliranog aluminija u kućištu. Njegova tipkovnica ima tipke izrađene od 75% reciklirane plastike i ima obnovljive plastične komponente izrađene od nusproizvoda poljoprivrednog i prehrambenog otpada . Dodatno, po prvi put predstavljen je i reciklirani bakar u Latitude 9440 i Precision 3000 seriji adaptera za napajanje. Precision 5680 također je prva Precision mobilna radna stanica s niskom emisijom ugljika i recikliranim aluminijem. Potpuni portfelji Latitude i Precision i dalje se isporučuju sa 100 posto recikliranom ili obnovljivom ambalažom, zaključuju u Dellu.