POTRAGA ZA SVETIM GRALOM

Appleova stalna potraga za sljedećom velikom stvari

Appleova stalna potraga za sljedećom velikom stvari

Kada je Apple predstavio svoje nadolazeće slušalice za miješanu stvarnost (AR) pod nazivom Apple Vision Pro na WWDC-u u lipnju 2023., evociralo je neka sjećanja na siječanj 2007. Tada je Steve Jobs hipnotiziranoj publici predstavio Appleov telefon o kojem se dugo pričalo, iPhone. I dok je glavni govor Vision Proa bio unaprijed snimljen, tako da nije bilo "oohs" i "ahhs" i bez znalačkog pljeska kada je Tim Cook najavio da ima "još jednu stvar" za pokazati, tu je bio i sjajni novi uređaj s potpuno novim, "čarobnim" korisničkim sučeljem koje bi trebalo zazvoniti u novoj eri računalstva.

"Na isti način na koji nas je Mac upoznao s osobnim računalstvom, a iPhone s mobilnim računalstvom, Apple Vision Pro će nas upoznati s prostornim računalstvom", rekao je Tim Cook u prezentaciji, oslanjajući se na očekivanja javnosti da će Vision Pro biti sljedeća velika stvar za Apple i svijet. I dok je nekolicina odabranih koji su morali isprobati novi uređaj odmah nakon objave bili jako impresionirani, postojao je i osjećaj skepse, jer još nije jasno koji je slučaj upotrebe, takozvana "ubojita aplikacija" takav uređaj jest ili bi mogao postati.

Međutim, to ne znači da je proizvod loš. Isto je nedvojbeno vrijedilo kada je Apple Watch predstavljen 2015. i većina ljudi se složila da je to lijep komad tehnologije, ali zapravo nisu znali što bi s njim. S vremenom je sat pronašao svoju svrhu i Apple se sve više okrenuo tome da bude uređaj za zdravlje i fitness, a ne iPhone za vaše zapešće. Čak je i prvi iPhone bio vrlo ograničen u stvarnim značajkama s današnje točke gledišta, a svi znamo kako se to odigralo.

Od lansiranja u lipnju 2007. godine, iPhone je prešao s nule na više od 200 milijardi dolara godišnjeg prihoda, pomažući Appleu da postane prva svjetska kompanija s 3 trilijuna dolara. Uzimajući u obzir početnu cijenu od 3499 DOLARA, malo je vjerojatno da će Vision Pro odmah postati hit proizvod, ali bi cijena mogla pasti s vremenom, dajući prvim korisnicima i programerima nekoliko godina da shvate što će učiniti s ovim novim, moćan komad tehnologije.