VELIKA OČEKIVANJA

Apple predstavlja novu liniju iPada

Prvi put, Apple je svojoj liniji iPad Air dodao 13-inčni tablet. I 11-inčni i 13-inčni tableti imaju Appleov M2 čip i bit će dostupni u plavoj, ljubičastoj, starlight i svemirsko sivoj boji

Apple predstavlja novu liniju iPada

Apple je na svom događaju Let Loose predstavio nove iPad uređaje. Nova linija uključuje 13-inčni iPad Air i njegov M4 čip u najnovijem iPad Pro tvrtke.

To je prijeko potrebno osvježenje za Appleove uređaje s potpisom nakon posljednjeg ažuriranja prije 18 mjeseci. Izvršni direktor Applea Tim Cook razbuktao je novu liniju iPada tvrtke izjavivši tijekom online događaja da je to najveći dan za uređaje otkako su prvi put predstavljeni.

Rukovoditelji tehnološkog diva izjavili su da čip M4 poboljšava performanse za zadatke povezane s umjetnom inteligencijom u iPadOS-u zahvaljujući novom neuronskom motoru (NPU) koji može izvesti 38 trilijuna operacija u sekundi i 60 je puta brži od svog prvog NPU-a. M4 je izgrađen na 3nm procesu druge generacije. Njegov CPU s deset jezgri konfiguriran je s četiri jezgre performansi i šest jezgri učinkovitosti, čineći CPU performanse 50 posto bržima od M2 čipa korištenog u prethodnom iPadu Pro.

Novi iPad Pro koristi dva OLED panela i kombinira svjetlo s oba. Tandemski OLED paneli omogućuju zaslonu da dosegne 1000 nita vršne svjetline i 1600 nita za HDR sadržaj. Model od 13 inča debljine je 5,1 milimetar. Uređaji teže 0,98, odnosno 1,28 funti za tablete od 11 i 13 inča. Cijena manjeg uređaja počinje od 999 USD za Wi-Fi model, dok 13-inčni uređaj počinje od 1199 USD za tablet s omogućenom Wi-Fi mrežom i mobilnom mrežom. Oba su dostupna za predbilježbu prije otpreme sljedeći tjedan.

Po prvi put, Apple je svojoj liniji iPad Air dodao 13-inčni tablet. I 11-inčni i 13-inčni tableti imaju Appleov M2 čip i bit će dostupni u plavoj, ljubičastoj, starlight i svemirsko sivoj boji. Njegova prednja kamera također se nalazi na dužom rubu uređaja. Široka kamera od 12 MP na stražnjoj strani podržava snimanje 4K videa pri brzini do 240 fps. 11-inčni Air i dalje počinje s 599 USD, dok 13-inčni Air počinje s 799 USD, a oba su dostupna za prednarudžbu već danas. Za dodatnih 250 dolara dostupni su mobilni modeli za oba tableta.

Tvrtkin novi Apple Pencil Pro ima detekciju rotacije putem novog žiroskopa ugrađenog u uređaj koji omogućuje rotacijski unos u iPad aplikacijama. Također dolazi opremljen senzorom u cijevi olovke kako bi se omogućile nove interakcije kao što je stiskanje uređaja za otvaranje nove palete alata ili kotrljanje za promjenu orijentacije oblikovane olovke ili kista. Olovka košta 129 dolara i kompatibilna je s novim Air i Pro uređajima.

Tu je i nova Magic tipkovnica koja je tanja i lakša od prethodne verzije. Poput MacBook tipkovnice, sada uključuje funkcijski red sa svjetlinom zaslona, ​​medijima i kontrolama glasnoće. Također ima novi, veći trackpad s taktilnom povratnom informacijom. Nova tipkovnica košta 299 dolara za 11-inčne i 349 dolara za 13-inčne iPad Pro modele.