VELIKI ZAOKRET

Apple najavljuje da iduće godine na iPhone dolazi RCS podrška

Apple najavljuje da iduće godine na iPhone dolazi RCS podrška
Depositphotos

Apple je iznenadio najavom da će usvojiti RCS (Rich Communication Services) standard za razmjenu poruka. Ova će mogućnost biti predstavljena putem softverske nadogradnje "kasnije iduće godine" i donijet će širok spektar značajki sličnih iMessageu u komunikaciji između korisnika iPhonea i Android uređaja.

Odluka dolazi usred pritiska regulatora i konkurenata poput Googlea i Samsunga. Također, dolazi u vrijeme kad se RCS nastavlja razvijati i postati zrelija platforma nego što je nekad bila.

Glasnogovornik Applea rekao je da tvrtka vjeruje da će RCS pružiti bolju interoperabilnost za tekstualnu komunikaciju na različitim platformama.

Ujedno, RCS donosi mnoge značajke slične iMessageu za tekstualnu komunikaciju između iPhone i Android uređaja. To uključuje stvari poput potvrda o čitanju, indikatora pisanja, visokokvalitetnih slika i videa te još mnogo toga.

Appleova implementacija RCS-a također će korisnicima omogućiti dijeljenje svoje lokacije s drugima unutar razgovora, tvrdi tvrtka. Za razliku od običnih SMS poruka, RCS može raditi i preko mobilnih podataka ili Wi-Fi mreže.

No istovremeno, iMessage neće nestati. Nastavit će biti platforma za sve komunikacije između korisnika iPhonea. RCS će jednostavno zamijeniti SMS i MMS i postojati zasebno od iMessagea kad je dostupan. SMS i MMS bit će i dalje dostupni kao rezervna opcija kad god je potrebno, kaže Apple. Ovo nije otvaranje iMessagea drugim platformama. Umjesto toga, tvrtka usvaja RCS neovisno od iMessagea.

Iz američke kompanije ponavljaju i da je iMessage puno sigurniji te štiti privatnost više nego RCS. iMessage je krajnje kriptiran, a Apple je upravo to podigao na višu razinu s naprednom zaštitom podataka za poruke u iCloudu. S druge strane, Apple kaže da RCS trenutno ne podržava kriptiranje koje je jednako snažno kao i iMessage.

Do danas, tvrtka se odupirala pritisku i snažno podržavala iMessage. Ipak, implementirala je neka poboljšanja u iskustvu SMS poruka između iPhonea i Android uređaja.

Primjerice, Apple je dodao bolju podršku za Tapbacks u iOS-u 16 za razgovore između iPhonea i Android korisnika. S iOS-om 17, Apple je također donio značajke poput grupiranja odgovora i uređivanja poruka korisnicima iPhonea, ali ne i Android korisnicima, u grupnim razgovorima SMS-a.

Na kraju, Apple kaže da će surađivati s članovima GSMA na načinima poboljšanja RCS protokola. To uključuje posebno poboljšanje sigurnosti i šifriranja RCS poruka. Iz Applea su rekli i da neće koristiti nikakav vrstu vlastitog krajnje-kriptiranog sustava iznad RCS-a. Njihov fokus je na poboljšanju samog RCS standarda.

Radi usporedbe, Googleova implementacija krajnje-kriptiranog sustava sastavni je dio aplikacije Messages na Androidu, a ne sama RCS specifikacija.