UMJETNA INTELIGENCIJA

Apple bi mogao uvesti Gemini u iPhone

Apple bi mogao uvesti Gemini u iPhone
Depositphotos

Prema medijskim izvješćima, Apple je započeo pregovore s Googleom o licenciranju svoje Gemini generative AI za iPhone. Dvije tvrtke navodno aktivno pregovaraju o tome da Google Gemini potencijalno pokreće neke značajke Appleovog nadolazećeg iOS-a 18.

Prema neimenovanim izvorima, Apple također gradi vlastite AI modele, ali je njegov rad usmjeren na značajke koje rade na njegovim uređajima, a ne na oblaku. Teoretski bi koristio Googleov Gemini za GenAI funkcije, poput stvaranja slika i pisanja eseja na temelju jednostavnih upita korisnika. Apple je također vodio razgovore s OpenAI-jem o sličnom dogovoru.

Dogovor između Applea i Googlea mogao bi se pokazati značajnim na brojne načine. Kao prvo, gradio bi se na postojećem sporazumu o pretraživanju, pri čemu Alphabet trenutno plaća Appleu milijarde godišnje kako bi Googleova tražilica postala zadana opcija na njegovom web pregledniku Safari. Apple bi također dobio pristup vodećoj AI tehnologiji za svoje uređaje, držeći korak sa suparnicima u ovom području.

Za Google, integracija Geminija u iPhone omogućila bi njegovu tehnologiju pristup milijardama korisnika, što bi mu potencijalno dalo prednost u borbi s Microsoftom i drugim igračima za AI nadmoć. Uspješni sporazum o umjetnoj inteligenciji između dva teškaša vjerojatno će izazvati zabrinutost protiv monopola. Već su pod regulatornim mikroskopom u Europi i SAD-u zbog svog sporazuma o pretraživanju. Malo je vjerojatno da će dogovor o AI biti objavljen ako se postigne dogovor, sve do lipnja kada Apple održava svoj godišnji događaj WDC.