Android Auto se vrti u 100 milijuna automobila, a uskoro stiže i integracija sa instrument pločom

Android Auto se vrti u 100 milijuna automobila, a uskoro stiže i integracija sa instrument pločom

Google je prije pet godina predstavio Android Auto i sad s ponosom može kazati da se on nalazi u više od stotinu milijuna automobila na svijetu.

Ujedno, preuzet je više od stotinu milijuna puta na Google Play Storeu još tijekom prosinca prošle godine. Što u odnosu na Gmail, Chrome ili Maps nije neka brojka, no Android Auto ipak je podosta posebniji i potvrđuje snažnu prisutnost Googlea u jednoj profitabilnoj i moćnoj industriji, vrijednoj na duge staze.

Pomoglo je rastu ove brojke i to što Google postiže partnerstva sa sve više kompanija, a posljednje je s Porscheom i vrijedi od 2022., pa se Android Auto može koristiti u sve većem broju modela automobila. Samim time, Android korisnici posežu za Googlevim rješenjem za bolje iskustvo prilikom vožnje. I malo tko se žali, što se može vidjeti po popularnosti Android Auta.

Nije izgledalo u počecima da bi moglo biti ovako. Jer, ispočetka je automobilska industrija odolijevala Googleu, kao i Appleu. Sve iz straha da bi dopuštanjem uvida u njihova vozila, te kompanije mogle otkriti neke tajne te se s vremenom okretati svojim rješenjima. Ili, da bi automobili mogli previše ovisiti o ta dva softverska prvaka pa da sami proizvođač izgubi neke prednosti koje ima, ali i kontrolu, koja je nužna.

Naravno, sve se reguliralo po tom pitanju, proivođači su prestali brinuti pa je Android Auto, kao i Appleov Carplay, krenuo prema naprijed iznimnom brzinom. Što je odlično jer s Android Auto sučelje više nije ovisno o automobilu, preslikava se direktno na pametni telefon vlasnika automobila, što bitno olakšava iskustvo korištenja. Spajanje je također jednostavno, putem Bluetootha. Naravno, sve značajke se odmah preslikaju na pametni telefon.

Također, reba znati da Android Auto ima nekoliko de aplikacija. Google se odlučio na tako malo aplikacija zbog brige o sigurnosti. Tu neće biti toliko slobode i otvorenosti, svi developeri moraju pomno paziti na zadani template. Jer, ne misli se ovdje na sigurnost korisnika u smislu odbijanja cyber kriminala, tu se misli na sigurnost u prometu. Aplikacije moraju biti izvedene na način da korisnik što manje odvraća pogled s ceste i ne ugrožava svoj, ali i tuđe živote.

Novitet koji najavljuje Google jest i skorašanja integracija s upravljačkom pločom automobila. Zasad se tako nešto mže vidjeti na BMW iX i tiče se Google Maps. Uskoro će doći na druge modele automobila, a osim Mapsa će se pojaviti još korisnih aplikacija i informacija.

Još iz kategorije

Samsung spašava Googleov Wear OS

Samsung spašava Googleov Wear OS

22.06.2021.

Samsung je 2014. odbacio Googleov Wear OS i okrenuo se Tizenu kao operativnom sustavu za svoje pametne satove, ali stiglo je vrijeme za povratak Googleu, što uvelike pomaže i toj kompaniji jer nakon Applea, Samsung je najjači proizvođač pametnih satova.

Appleovi iPhonei odnijeli čak trećinu svih prihoda mobitela u prvom kvartalu 2021.

Appleovi iPhonei odnijeli čak trećinu svih prihoda mobitela u prvom kvartalu 2021.

21.06.2021.

Appleovi iPhonei dominiraju na listi najbolje prodavanih pametnih telefona u prvom kvartalu ove godine, a to podrazumijeva ne samo količinu već i vrijednost, navodi Counterpoint Research u istraživanju.

Prodaja pametnih satova u prvom kvartalu 2021. skočila za 35 posto

Prodaja pametnih satova u prvom kvartalu 2021. skočila za 35 posto

21.06.2021.

Globalno tržište pametnih satova poraslo je 35 posto u prvom kvartalu ove godine, prema podacima kojima raspolaže Counterpoint Research. Apple je zadržao dominantnu poziciju i potaknuo pritom rast kompletnog tržišta za 50 posto zahvaljujući povećanoj potražnji novih Series 6 modela.