Znanstvenici s Harvarda utvrdili koliko je kave zdravo popiti svaki dan

Znanstvenici s Harvarda utvrdili koliko je kave zdravo popiti svaki dan
Fotolia

Kava razbuđuje i pokreće dan mnogih ljudi diljem svijeta, ali ima i pozitivne učinke na ljudsko zdravlje. Naravno, ako se pije u umjerenim količinama, kao i sve ostalo u životu što konzumiramo. Ali, znanstvenici na Harvardu otkrili su koliko točno kave treba piti svaki dan da bismo ostali zdravi.

Istraživanje je objavljeno u prestižnom The New England Journal of Medicine (NEJM) i objedinila je ukupno 95 studija na ovu temu. Autori su zaključili prema svim dostupnim informacijama da je idealna količina kave koju pijemo 400 miligrama dnevno. U prijevodu, riječ je o oko četiri do pet šalica i uz takvu konzumaciju trebali bismo osjetiti benefite u našoj svakodnevici.

Ono što je bitnije u cijeloj priči jest da ispijanje kave donosi više pluseva nego minusa za naš organizam. Kroz godine i desetljeća iza nas, nije se vjerovalo da je ovo slučaj, ali samo zato što se nisu uzimali svi dostupni faktori u obzir. Primjerice, mnogi ekstremniji konzumenti kave su ujedno i pušači pa se benefiti na njihovo zdravlje nisu mogli realno iščitati.

Ali, kad se objedine svi faktori, stiglo se do otkrića da kava može pomoći u tome da dulje živimo. Što zvuči podosta nevjerojatno kad znamo da se kava sastoji od kofeina, najvažnijeg sastojka po pitanju "razbuđivanja". No, kofein sadrži antioksidante i ostale aktivne substance koje reduciraju upale u organizmu i bolesti općenito.

Nadalje, ispijanje kave umanjuje smrtnost od kardiovaskularnih bolesti, bolesti povezanih s bubrezima i dijabetesom. Ujedno, štiti jetru, ojačana niti naše DNK, umanjuje rizik od moždanih udara i pomaže u sprečavanju nastanka dijabetesa tipa 2. Nije za odbaciti ni da ispijanje kave pomaže u zaštiti od Alzheimera i Parkinsona.

Naravno, ovo ne znači da treba pretjerivati s kavom. Time se postiže suprotni efekt. Konkretnije, može doći do povišenog tlaka, ubrzanog rada srca, tjeskobe i nesanice.

Na kraju, svi smo različiti pa jednake mjere kofeina, odnosno kave, ne vrijede za sve jednako. Kod nekog je četiri do pet šalica premalo, kod drugih previše...