KAO POMOĆ KORISNICIMA

Zloglasni "plavi ekran smrti" stigao i na Linux

Zloglasni "plavi ekran smrti" stigao i na Linux

Plavi ekran smrti (BSOD - blue screen of death) dugo je bio noćna mora za svakog korisnika Windowsa koji se susreo s njime. A susreli su se mnogi. I sad se pojavljuje, nećete vjerovati, na Linuxu!

Kritičari često navode da je to simbol jedinstveno nestabilne prirode tog operativnog sustava. Međutim, nedavno ažuriranje uvodi mogućnost pojavljivanja BSOD-a na određenim Linux sustavima. Srećom, Linux verzija nudi korisnicima više rješenja ovog problema.

Najnovija verzija systemda, softverskog skupa koji pruža usluge pozadine za Linux operativne sustave, uvela je mogućnost prikazivanja BSOD-a pri neuspjehu pokretanja sustava. Ažuriranje također uključuje brojne druge promjene.

U verziji 255, "system-bsod" može se prikazati pri postizanju LOG_EMERG razine zapisa, slično poznatom BSOD-u na Windowsima. Ova značajka potječe iz događaja Outreachy 2023., a stručnjaci napominju da je funkcionalnost još uvijek eksperimentalna i može proći kroz značajne promjene.

Kao kod Windowsa, tako BSOD systemda prikazuje QR kod koji korisnici mogu skenirati kako bi saznali više o problemu. Također prikazuje zabilježene poruke o pogreškama preko cijelog ekrana, pružajući iskusnim korisnicima ili tehničarima više informacija o potencijalnim problemima.

Osim toga, nova verzija systemda donosi značajne promjene u podršci za TMP2, enkripciji diska, autorizaciji diska, procesu pokretanja, upravljanju uređajima i mrežama, hibernaciji i drugim značajkama. Ažuriranje također temeljito mijenja način pokretanja usluga.

Nije prvi put ove godine da Linux koristi BSOD u ažuriranju systemda. U svibnju je NTDEV objavio alat koji se može pokrenuti iz sustava Windows u Linux nakon što doživi BSOD, omogućujući korisnicima da nastave raditi i dođu do podataka prije ponovnog pokretanja sustava.

Inače, razvoj systemda započeo je 2010. i od tada je postao jedan od najpopularnijih Linux softverskih paketa. Distribucije poput Arch Linuxa, Debiana i Ubuntua omogućuju ga prema zadanim postavkama pa bi novi BSOD uskoro mogao doživjeti široku usvajanje među korisnicima Linuxa.