Žene nisu zadovoljne statusom u ICT sektoru

Žene nisu zadovoljne statusom u ICT sektoru
DepositPhotos

Globalno istraživanje Booking.coma pokazalo je kako gotovo polovica žena zaposlenih u ICT-u, njih 47%, smatra da ih spolne predrasude prilikom zapošljavanja sprečavaju da se pridruže tom sektoru. Usprkos težnjama da se poveća broj žena i pripadnika manjina, istraživanja pokazuju da izazovi pri procesu zapošljavanja možda obeshrabruju žene pri javljanju na oglase za radna mjesta.

Kada se gledaju razlike među godištima, studentice preddiplomskih studija koje žele ostvariti karijeru u tehnološkom sektoru izdvajaju se stavovima o izazovima koje im stvaraju spolne predrasude pri zapošljavanju. 62% ispitanica, smatra spolne predrasude pri zapošljavanju preprekom za žene koje žele raditi u ICT kompanijama.

Kada je riječ o specifičnim metodama pri zapošljavanju, žene smatraju da nerijetko dolazi do pogrešnog predstavljanja uloga i prilika koje dolaze s karijerom u ICT-u, što dovodi do pogrešnih odabira pri postupku zapošljavanja. Jedan od razloga za to mogao bi biti način na koji tvrtke oglašavaju nova radna mjesta. Mnogi smatraju da suptilne nijanse i riječi, koje se većinom odnose na muškarce, mogu dovesti da se žene osjećaju isključenima, pa ih manji broj razmatra takve uloge.

Opisi poslova dodatno obeshrabruju žene od prijave na netehničke poslove u tom sektoru. Tako 51% smatra da su opisi napisani za muškarce. Istraživanje pokazuje da više od polovice stručnjakinja u ICT-u i studentica (54%) smatra da tvrtke češće govore o poslovima koji obuhvaćaju kodiranje, dizajn, analizu podataka i inženjerstvo, pritom zanemarujući netehničke poslove koji bi mogli biti jednako zanimljivi. 72% ispitanica i dalje smatra kako se od njih očekuje da imaju tehničke vještine ili diplomu iz tehničkih ili računalnih znanosti kako bi dobile posao u branši, bez obzira radi li se o radnom mjestu za tehničku ili netehničku ulogu.

Kada je u pitanju razvoj karijere, polovica žena smatra da im prilike za napredovanje nisu objašnjene odmah na početku. 62% žena smatra da se od njih očekuje ispunjenje svih preduvjeta za posao kako bi napredovale, dok muškarci dobivaju promaknuće na temelju budućeg potencijala. 61% kaže da se stavovi i ponašanja na koja se pozitivno gleda kod muškaraca obično gledaju na negativan način kod žena, a 55% vjeruje da ne dobivaju dovoljno prilika za razvoj i rukovodeće pozicije.