Žene i dalje plaćene manje u IT developerskom svijetu

Žene i dalje plaćene manje u IT developerskom svijetu
DepositPhotos

Hrvatski startup TABU.hr, nastao pod okriljem tvornice startupa Bornfight, napravio je novu analizu odnosa plaća žena i muškaraca u developerskom svijetu koja pokazuje kako su u prosjeku u hrvatskom IT-u žene manje plaćene od muškaraca.

Kao i kod generalnog TABU istraživanja, gdje TABU svakome zaposlenom u IT-u pomaže saznati kako kotira u odnosu na tržište i izbori se ako je potplaćen, s ovim reportom se nadamo pomoći ženama da izjednače plaću i u odnosu na generalni prosjek i u odnosu na prosjek njihovih muških kolega. Vjerujemo da se uz pomoć transparentnosti informacija diskriminirajuće prakse poput ove mogu promijeniti“, kaže Ines Rudan iz Bornfighta.

U TABU je do sada uneseno 18.634 plaća. Kada validiraju sve podatke, izraženo u postocima, u TABUu je omjer spolova 74 posto muškarci, 26 posto žene. Većina unosa, neovisno o spolu je na middle senioritetu, ali kao što je vidljivo iz idućeg grafa, udio žena na seniorskim pozicijama opada u odnosu na muškarce.

Muškarci na junior pozicijama u prosjeku su plaćeni 8.015 kuna mjesečno, a žene 7.605 kuna, što je za 5 posto manje.

Na middle pozicijama muškarci prosječno zarađuju 11.843 kuna mjesečno, a žene 10.674 kuna (10 posto manje), dok je na seniorskim pozicijama najveći nesrazmjer jer muškarci su u prosjeku plaćeni 16.887 kuna mjesečno, a žene 13.899 kuna čak 18 posto manje od svojih muških kolega.

Prema uzorku prikupljenim TABU upitnikom, jedino u rangu početnih pozicija, s manje od 1 godine iskustva, žene su za 197 kuna (+3 posto) više plaćene od muškaraca. U ostalim rangovima godina iskustva, žene su, bez iznimke, u prosjeku manje plaćene od muškaraca, a ta je razlika još veća u rangovima s više godina iskustva.

Primjerice, muškarci s jednu do dvije godine iskustva su za 2 posto više plaćeni od žena s istim iskustvom, oni koji imaju četiri do osam godina radnog iskustva su za 14 posto više plaćeni od žena, a oni s preko 30 godina iskustva su za čak 23 posto više plaćeni od kolegica s istim stažem.

Sličan trend bilježi se i kada se analiziraju podatci o prosječnim plaćama developera koji rade u tehnologijama za koje ima najviše podataka u TABU.

Ukoliko podaci nekima nisu dostupni, to znači da nema dovoljno unosa koje smatramo validnima za zadani filter s kojima bi bili uspoređeni, stoga bismo iskoristili ovu priliku da potaknemo sve one koji dosad nisu sudjelovali u istraživanju, kao i one koji nisu ažurirali podatke u zadnja tri mjeseca, da to učine, kako bi baza bila što veća i ažurnija, a samim time i analiza preciznija i potpunija“, zaključuje Ines Rudan.