Zbog digitalija mnogi imaju problema s nesanicom, a ovo su savjeti kako si pomoći

Zbog digitalija mnogi imaju problema s nesanicom, a ovo su savjeti kako si pomoći
DepositPhotos

Moderno i digitalno doba donijeli su mnogo toga, a ponešto je i negativno. Primjerice, nesanica je nešto što muči dobar dio stanovništva razvijenijih zemalja svijeta, a kao posljedica se navodi način života. On, naravno, podrazumijeva prekomjerno korištenje digitalnih uređaja, od pametnih telefona, tableta, računala, televizora...

Zato se britanska stručnjakinja za san dr. Sophie Bostock odlučila "obračunati" s tim problemom na jednostavan način, kroz nekoliko savjeta koje može uvažiti bilo tko uz malo volje i truda.

"Kao društvo se mučimo "isključiti", što stvara mnoge psihofizičke probleme. Bez sna ne možemo preživjeti, on je bitan za kvalitetu našeg zdravlja. Trebamo ga njegovati kao prehranu ili vježbanje. Ujedno, kod osoba koje spavaju manje viši je mortalitet i tako nešto treba nas zabrinuti kao društvo koje sve manje spava, jasno je objasnila dr. Bostock pa ponudila savjete za bolji san:

1. Rutina

Imajte regularnu rutinu, to je glavna i osnovna stvar za poboljšanje kvalitete sna. Ako već ne možete svaki dan u isto vrijeme krenuti spavati, tad se probudite svaki dan u isto vrijeme.

2. Smanjite unos kofeina i učinite "digitalnu detoksikaciju

Kavu i čaj nikako ne pijte navečer, a i preko dana smanjite njihov unos jer što ih više pijete, to će vam san biti lakši i "rascjepkaniji". Uz to, ne gledajte što ima na vašim digitalnim uređajima jer na taj način teže ćete se "isključiti".

3. Stvorite si vremena za spavanje

Svakodnevna jurnjava dovodi do toga da spavanje shvaćamo kao nužno zlo, koje "guramo" u raspored. Naravno, to nije dobro, pronađite vrijeme za san jer ravnoteža pri spavanju donosi i ravnotežu dok ste budni.

4. Iz spavaće sobe izbacite tehnologiju

Neka spavaća soba bude samo za spavanje. Bez računala, mobitela, televizora... Imajte budilicu i svjetilju, ništa drugo vam ne treba i samo smeta u kvalitetnom snu.

Za kraj, liječnica Bostock naglasila je da pilule za spavanje nisu rješenje jer tijelo stvara otpor prema njima pa ih treba sve više i sve češće, što dovodi do kontraefekta.