Zbog digitalija mnogi imaju problema s nesanicom, a ovo su savjeti kako si pomoći

Zbog digitalija mnogi imaju problema s nesanicom, a ovo su savjeti kako si pomoći

Foto: DepositPhotos

Moderno i digitalno doba donijeli su mnogo toga, a ponešto je i negativno. Primjerice, nesanica je nešto što muči dobar dio stanovništva razvijenijih zemalja svijeta, a kao posljedica se navodi način života. On, naravno, podrazumijeva prekomjerno korištenje digitalnih uređaja, od pametnih telefona, tableta, računala, televizora...

Zato se britanska stručnjakinja za san dr. Sophie Bostock odlučila "obračunati" s tim problemom na jednostavan način, kroz nekoliko savjeta koje može uvažiti bilo tko uz malo volje i truda.

"Kao društvo se mučimo "isključiti", što stvara mnoge psihofizičke probleme. Bez sna ne možemo preživjeti, on je bitan za kvalitetu našeg zdravlja. Trebamo ga njegovati kao prehranu ili vježbanje. Ujedno, kod osoba koje spavaju manje viši je mortalitet i tako nešto treba nas zabrinuti kao društvo koje sve manje spava", jasno je objasnila dr. Bostock pa ponudila savjete za bolji san:

1. Rutina

Imajte regularnu rutinu, to je glavna i osnovna stvar za poboljšanje kvalitete sna. Ako već ne možete svaki dan u isto vrijeme krenuti spavati, tad se probudite svaki dan u isto vrijeme.

2. Smanjite unos kofeina i učinite "digitalnu detoksikaciju"

Kavu i čaj nikako ne pijte navečer, a i preko dana smanjite njihov unos jer što ih više pijete, to će vam san biti lakši i "rascjepkaniji". Uz to, ne gledajte što ima na vašim digitalnim uređajima jer na taj način teže ćete se "isključiti".

3. Stvorite si vremena za spavanje

Svakodnevna jurnjava dovodi do toga da spavanje shvaćamo kao nužno zlo, koje "guramo" u raspored. Naravno, to nije dobro, pronađite vrijeme za san jer ravnoteža pri spavanju donosi i ravnotežu dok ste budni.

4. Iz spavaće sobe izbacite tehnologiju

Neka spavaća soba bude samo za spavanje. Bez računala, mobitela, televizora... Imajte budilicu i svjetilju, ništa drugo vam ne treba i samo smeta u kvalitetnom snu.

Za kraj, liječnica Bostock naglasila je da pilule za spavanje nisu rješenje jer tijelo stvara otpor prema njima pa ih treba sve više i sve češće, što dovodi do kontraefekta.

Još iz kategorije

Microsoft osvježio Office aplikaciju za iOS i Android

Microsoft osvježio Office aplikaciju za iOS i Android

26.02.2020. komentiraj

Microsoft se konstantno trudi poboljšati Office mobilne aplikacije za iOS i Android operativne sustave, pa je tako 5. prosinca prošle godine pružio uvid u ono što je napokon i stiglo. Dakle, nova Office aplikacija za iOS i Android dostupna je.

Broj Bitcoin bankomata u svijetu brzo raste i sada ih je gotovo 7000

Broj Bitcoin bankomata u svijetu brzo raste i sada ih je gotovo 7000

26.02.2020. komentiraj

Bitcoin odavno nije nekakav marginalni hit već je planetarno popularan, na njemu se može zaraditi i koristi se kao sredstvo plaćanja u raznim dijelovima svijeta. Ali, ako želite fizički do novca, nemate baš puno izbora bez obzira što se to polako mijenja. Zato je zanimljivo vidjeti u kojim zemljama svijeta postoji najviše bankomata za bitcoin.

Prvi bolesnik s korona virusom u Hrvatskoj zaposlenik Ericsson Nikole Tesle

Prvi bolesnik s korona virusom u Hrvatskoj zaposlenik Ericsson Nikole Tesle

25.02.2020. komentiraj

Najjači domaći IT izvoznik Ericsson Nikola Tesla potvrđuje da je osoba koja je zaražena korona virusom i koja se nalazi u bolnici Fran Mihaljević u Zagrebu zaposlenik kompanije, objavljeno je danas. On je u srijedu 19.2.2020. bio na godišnjem odmoru u Milanu na nogometnoj utakmici. Zaposlenik je u petak bio na radnom mjestu u Zagrebu, a to je na press konferenciji danas potvrdio i ministar zdravstva u Vladi RH Vili Beroš.