Zaposlenici ne mogu niti žele biti digitalno dostupni 24 sata za posao

Zaposlenici ne mogu niti žele biti digitalno dostupni 24 sata za posao
DepositPhotos

Pandemija koronavirusa promijenila je mnoge stvari u svakodnevici, posebno za one koji rade u IT sektoru ili na poslovima ovisnima o digitalnom segmentu. I prije nje sve to utjecalo je na privatni život, ali tijekom krize kao da se izgubila ta linija koja ga odvaja od poslovnog. Rezultat - stres kao nikad prije.

Naime, pri radu na daljinu i situaciji kad je osoba dostupna kroz razne kanale, očekuje se da tamo bude 24 sata dnevno svih sedam dana u tjednu. To kao da je postalo "novo normalno" i više uopće nema veze s pandemijom. Zaposlenici zbog toga "izgaraju", emotivno su nestabilniji, depresivniji i tako nešto utječe na apsolutno svaki dio njihova života. Odnose s prijateljima, obitelji, samima sobom, utječe im na psihofizičko zdravlje...

I ništa od toga nije nasumce rečeno, istraživanja su pokazala da je je 30 posto Amerikanaca prošle godine "bilo praktički u svakom trenutku online". Ide se spavati s pametnim telefonom, tabletom ili laptopom uz sebe, budi se uz njih.

Prelilo se to i u privatne živote, ne samo poslovne, tako da se kod ljudi stvorila ta nevjerojatna potreba riješiti svaki djelić komunikacije odmah i sad. Kad netko primi poruku, želi odmah odgovoriti na nju, a i vidjeti je, naravno. Usput mu koncentracije malo odluta na sporedne stvari i tako se nađe u začaranom krugu.

A tu su i notifikacije koje konstantno podsjećaju da se "nešto mora". Ali, sve to je samo u glavi svih nas, ništa se ne mora. Nakon radnog vremena dovoljno je isključiti se, u privatnom životu dovoljno je ugasiti broje notifikacije i ne "skakati" na sve što stiže.

Stručnjaci upozoravaju da je za mentalno zdravlje potrebno udaljiti se od digitalnih uređaja barem nekoliko sati dnevno, šetati prirodom, razgovarati uživo, baviti se bilo kakvom aktivnosti koja ne uključuje digitalni uređaj. Pokušajte tim pristupom i nakon nekoliko dana osjetit ćete promjene na bolje...