DIGITALNI ZAGREB

Zagreb ulaže u digitalizaciju: Tim povodom omogućava se i uvid u gradske financije

Zagreb ulaže u digitalizaciju: Tim povodom omogućava se i uvid u gradske financije

Grad Zagreb je napravio pregled svih novih IT projekata u metropoli, a naziva se Digitalni Zagreb. To znači da se na jednom mjestu mogu pronaći sve aplikacije i digitalni sadržaj od značaja za građane.

Primjerice, jako je poznata ZET mobilna aplikacija s kojom građani prvi put mogu mobitelom kupiti karte za javni prijevoz, neovisno radilo se o tramvaju ili autobusu. Time se smanjuje i korištenje papirnatih karata čime se dodatno utječe na očuvanje okoliša.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević predstavio je i najnoviju web aplikaciju, onu za pregled trošenja gradskog proračuna. Zove se iTransparentnost i uz već objavljeni proračun Grada Zagreba, javno će biti dostupne i informacije o isplatama s računa proračuna, što predstavlja antikorupcijski alat.

Kroz aplikaciju, javnost može pregledati sve bankovne transakcije Grada prema pravnim i fizičkim osobama počevši od 1. siječnja 2024. To znači da od sada građani i sva zainteresirana javnost imaju direktan pristup informacijama o isplatama iz proračuna Grada Zagreba, koje su pretražive prema različitim parametrima.

Pokrenuta je i Antikorupcijska platforma Zviždač, kojom se omogućava podnošenje prijava o nepravilnostima u poslovanju gradske uprave i trgovačkih društava.

Nadograđena je i mobilna aplikacija Razvrstaj MojZG za lakše pridržavanje novog modela zbrinjavanja otpada. Ona na jednostavan način omogućava praćenje odvoza smeća po ulicama ili gradskim četvrtima, kao i pretraživanje svih vrsta otpada te educira o načinu zbrinjavanja istog, sadrži popis svih reciklažnih dvorišta i zelenih otoka.

Za provedbu natječaja za učeničke i studentske stipendije razvijen je novi sustav prijave putem aplikacije eStipendije kojoj se pristupa putem online servisa za građane portala ePisarnica Grada Zagreba. Prijave na natječaje zaprimale su se isključivo u elektroničkom obliku.

Digitalizacijom procesa natječaja za gradske stipendije Grad Zagreb nastavlja s digitalizacijom gradske uprave i poslovnih procesa u cilju poboljšanja kvalitete usluga kao i dostupnosti prava za građane uz što manje utrošenog vremena kao i učinkovitijeg i odgovornijeg pristupa uslugama. Elektroničkom prijavom podnositelju je  omogućena elektronička ispuna zahtjeva, dostava potrebne dokumentacije, dopuna dokumentacije i podnošenja prigovora  bez potrebe dolaska fizički u pisarnice Grada ili slanja dokumentacije poštom.

Iz grada su se pohvalili da je kroz web aplikaciju Prijava štete, nastalu za lakšu prijavu štete nakon nevremena u srpnju, pristiglo više od 7000 prijava građana.