MODEL SU7

Xiaomi predstavio svoj prvi električni automobil

Xiaomi predstavio svoj prvi električni automobil

Xiaomi je predstavio svoje prvo električno vozilo pod nazivom SU7 te tako službeno otkrio i pet ključnih tehnologija na kojima se bazira, a to su e-motor, baterija, Xiaomijeva tehnologija lijevanja pod pritiskom, Xiaomi pilotska autonomna vožnja i pametna kabina.

Lei Jun, osnivač, predsjednik i direktor Xiaomijia naglasio je da ulazak u automobilsku industriju označava značajan iskorak iz inudstrije pametnih telefona te predstavlja krucijalan korak prema dovršavanju Xiaomijeve strategije Čovjek - Vozilo - Dom.

"Odlučili smo deseterostruko uložiti, počevši od razvoja temeljnih temeljnih tehnologija, posvetivši se konstruiranju izvanrednog vozila. U periodu od 15 do 20 narednih godina, Xiaomi ima za cilj postati jedan od pet najboljih svjetskih proizvođača automobila", istaknuo je Lei Jun i dodao da mu je cilj bio proizvesti vozilo koje je estetski lijepo, ugodno za vožnju, udobno, pametno i sigurno.

Xiaomijevo električno vozilo temeljeno je na "bottom up" pristupu, što znači odozdo prema gore, počevši od razvoja temeljnih temeljnih tehnologija i dubinskog neovisnog istraživanja u ključnim tehnološkim sektorima. Xiaomi je uložio više od 10 milijardi kineskih yuana ili oko 1,4 milijarde američkih dolara u početnu fazu istraživanja i razvoja. Tim za istraživanje i razvoj sastoji se od preko 3400 inženjera i preko tisuću tehničkih stručnjaka u Kini i inozemstvu.

Ujedno, Xiaomi SU7 Max postiže ubrzanje od nule do sto za impresivnih 2,78 sekundi, dok je istovremeno sposoban postići brzinu od 265 km/h. U ključnim segmentima kao što su e-motor, baterija, pilotska autonomna vožnja i pametna kabina, Xiaomi je razvio vlastite tehnologije koje su prve ovakve vrste na globalnoj i lokalnoj razini. One su rezultat 13 godina sveobuhvatne tehnološke akumulacije od svog početka.

E-motor

Riječ je o tri e-motora - HyperEngine V6, HyperEngine V6s i HyperEngine V8s. Koriste inovativne tehnologije kao što je dvosmjerna tehnologija potpunog hlađenja ulja, dizajn uljnog kruga u obliku slova S i raspoređeni dizajn laminata od silikonskog čelika, konkurenti su performansama tradicionalnih velikih V8 i V6 pogonskih sklopova iz ere motora s unutarnjim izgaranjem, gurajući granice izvedbe industrije do novih visina.

Baterija

Samostalno je kineski div razvio tehnologiju integrirane baterije CTB kroz inovativnu tehnologiju obrnutih ćelija, višenamjenski elastični međusloj i minimalistički sustav ožičenja; ima učinkovitost integracije baterije od 77,8 posto, najvišu od CTB baterija u cijelom svijetu, poboljšanje ukupne performanse od 24,4 posto i smanjenje visine od 17 mm, s maksimalnim kapacitetom baterije do 150 kWh i teoretskim CLTC dometom punjenja većim od 1200 km. Kako bi osigurao stabilne performanse tijekom dugog putovanja, Xiaomi primjenjuje vodeće sigurnosne standarde dizajna.

Tehnologija lijevanja pod pritiskom

Xiamo je predstavio i vlastiti razvojni klaster Die-Casting T9100 i vlasnički materijal od legure za tlačno lijevanje, Xiaomi Titans Metal, što ga čini jedinim kineskim proizvođačem automobila koji istovremeno samostalno istražuje lijevanje pod pritiskom i materijale.

Pilot autonomna vožnja

U području inteligentne softverske tehnologije, Xiaomi je pokazao jedinstvenu prednost kao globalni tehnološki lider, pokrećući integraciju industrije automobila i potrošačke elektronike s inteligentnim ekosustavima. Što se tiče autonomne vožnje, Xiaomi je uveo tri ključne tehnologije: Adaptive BEV Technology, Road-Mapping Foundational Model i Super-Res Occupancy Network Technology.

Što se tiče hardvera, sustav je opremljen vrhunskim konfiguracijama, uključujući dva NVIDIA Orin čipa visokih performansi s kombiniranom računalnom snagom od 508TOPS. Hardver za percepciju uključuje jedan LiDAR, jedanaest kamera visoke razlučivosti, tri radara milimetarskih valova i dvanaest ultrazvučnih radara na modelu Xiaomi SU7 Max. S vrhunskim konfiguracijama i cjelokupnim internim istraživanjem, Xiaomijev inteligentni sustav autonomne vožnje trebao bi se pridružiti vrhu industrije do 2024. godine.

Pametna kabina

Arhitektura Xiaomijeve pametne kabine "usmjerena je na čovjeka" i ima 16,1-inčnu 3K središnju konzolu, 56-inčni HUD head-up zaslon, 7,1-inčnu rotirajuću nadzornu ploču i dva produžna nosača za naslon sjedala koji omogućuju montažu dva tablet uređaja. Opremljena je čipom Snapdragon 8295 za automobile s AI računalnom snagom do 30 TOPS-a, što omogućuje ultimativno interaktivno iskustvo s povezivanjem pet različitih zaslona.