MJESEČNO IZVJEŠĆE

Windows 10 ostaje najpopularniji operativni sustav za PC gaming

Windows 10 ostaje najpopularniji operativni sustav za PC gaming
Depositphotos

Windows 10 i dalje je najpopularniji desktop operativni sustav za gamere, pokazalo je istraživanje Valve Softwarea, u čijem je vlasništvu popularna Steam platforma.

Ukupno, riječ je o 63,51 posto korisnika koji su na starijoj generaciji Microsoftova operativnog sustava. To je više nego dvostruko u odnosu na najnoviji Windows 11, kojeg koristi 30,33 posto gamera na Steamu. Ali, za taj je operativni sustav to ipak velika stvar jer je prešao granicu od 30 posto prvi put od listopada 2021. kad je predstavljen. I, treba reći, to se dogodilo poprilično brzo.

Također, Windows 10 je izgubio tijekom siječnja, u usporedbi s prosincem 2022., 1,91 posto korisnika, a upravo toliko je u istom razdoblju pridobio Windows 11. Dakle, polako, ali sigurno dolazi do promjena.

Vjerojatno će se ubrzati s obzirom da Windows 10 više nije moguće kupiti preko službenih Microsoftovih stranica, a i nova računala više ne dolaze s tim operativnim sustavom. Ipak, postoje neovisni maloprodajnici koji i dalje nude Windows 10 kao zasebni OS ili kao dio računala koje imaju u ponudi. I to se neće tako skoro promijeniti. Posebno jer podrška za "desetku" traje do minimalno listopada 2025.

Treba imati na umu i da gameri brže čine tranziciju prema novom operativnom sustavu jer gledajući ukupno, navodi Statcounter, Windows 11 se nalazi 18,12 posto Windows računala diljem svijeta, a Windows 10 na njih 68,86 posto. Sve to je normalan ciklus kod tranzicije prema novijem operativnom sustavu u slučaju Windowsa, posebno u trenucima kad Windows 11 još nije ni godinu i pol dana "sceni".

Na kraju, bitno je znati i da ove brojke nisu potpuno točne jer se tiču izoliranih aktivnosti korisnika koji pristaju sudjelovati u istraživanjima. Ali, za prepoznavanje trendova na tržištu podosta su relevantni i zato ih treba uzeti u obzir.