POZITIVAN TREND

WhatsApp postao omiljena platforma među mladima

WhatsApp postao omiljena platforma među mladima
Depositphotos / Ilustracija

WhatsApp možda nije društvena mreža u punom smislu kao Facebook, Twitter ili Instagram, ali činjenica je da ima više od dvije milijarde korisnika aktivnih na mjesečnoj razini. Već to je dovoljno da se ova platforma pozicionira na vrh najpopularnijih na svijetu.

Naime, prema podacima kojima barata Sports Lens, WhatsApp je omiljena platforma među korisnicima društvenih mreža, ispred Facebooka, Instagrama i TikToka. To potvrđuje i podatak o broju preuzimanja kroz 2022. - njih više od 420 milijuna diljem svijeta.

Na tako kompetitivnom i promjenama sklonom tržištu to je izniman uspjeh. Posebno jer WhatsApp opstaje svih ovih godina te bilježi konstantan i stabilan rast.

Konkretnije, među ispitanicima starosti 16 do 34 godine, njih 16 posto kao omiljenu platformu navodi upravo WhatsApp. Na drugom je mjestu Instagram s 14,3 posto, potom sa svega 0,1 posto manje slijedi Facebook. Kineska verzija WhatsAppa, njemu iznimno slični WeChat, bilježi 12,1 posto udjela. To je gotovo dvostruko više od TikToka.

Twitter i Facebook Messenger su na 3,4 posto, odnosno na 2,6 posto udjela. LinkedIn je pak, iznenađujuće, najrjeđi izbor za najpopularniju platformu kod ispitanika, s njih svega 0,9 posto koji je navode na svojoj listi.

Na kraju, malo i negativnosti vezanih za brojke koje se tiču WhatsAppa. Iako uživa toliku popularnost, prosječno vrijeme koje korisnik provede na toj aplikaciji smanjilo se kroz prošlu godinu. Barem što se Android korisnika tiče jer su mjesečno bili na njoj 17 sati i 20 minuta, što je 6,7 posto manje nego u 2021.

Tu listu predvodi TikTok, na kojem korisnici prosječno kroz jedan mjesec provedu 23 sata i 28 minuta, što je gotovo 20 posto više nego godinu ranije. Zanimljiva je i situacija s Facebookom, uz koji su korisnici mjesečno provodili u prosjeku impresivnih 19 sati i 43 minute.