Vodik se ponovno nameće kao alternativna zamjena za fosilna goriva

Vodik se ponovno nameće kao alternativna zamjena za fosilna goriva

Foto: DepositPhotos

Fosilna goriva u vozilima polako odlaze u prošlost sa sve širom pojavom onih pogonjenih električnom energijom, ali dok je to već podosta uobičajena pojava na prometnicama, zbiva se jedna druga tehnološka revolucija - sve češća pojava vozila na vodik.

Iako se već neko vrijeme radi na tome, govori o tome i predstavlja konceptualna vozila, kao i ona konkretna, Wall Street je odjednom počeo toj tehnologiji pridavati istinsku pažnju i analize odjednom pokazuju da bi ona mogla vrijediti 11 bilijuna američkih dolara do 2050. Iako je to tri desetljeća udaljeno od danas, vrijedi razmisliti o "uskakanju na taj vlak".

Zanimljivo je da investitorima savjete za ulaganja u ovom smjeru daje Bank of America (BAC), iz koje navode da bi vodik mogao biti ultimativno gorivo budućnosti. Ne samo gorivo, već izvor energije u svakom smislu. Za vozila, domove i borbu protiv klimatskih promjena. No, BAC je "gotivio" vodi i prije, još 2007. dao je njemu prednost pred pametnim telefonima i to znamo kako je završilo...

Ipak, kad se vidi da Morgan Stanley daje podosta snažne prognoze za Plug Power Inc. i podiže mu cijenu dionice na 14 dolara, to onda ima određenu težinu. Uostalom, Plug Power misli ozbiljno, cilj te kompanije je da se do 2024. 50 posto njegovih zaliha vodika generira iz obnovljivih izvora. Zatim prosljeđuje dalje...

Sve ovo dovoljno je za shvatiti poantu, nešto se iznimno događa s vodikom i očito će nastaviti u tom smjeru. Pa, kad bismo postavili električna vozila kraj onih na vodik, kako bi to izgledalo...

Za vodik bi plus bio što se napuni za tri do pet minuta i sa spremnikom može dosegnuti oko 750 kilometara, dok je Tesla na oko 650 kilometara. Nema potrebe za velikom, teškom, ali i skupom baterijom. Mana za vodik je što nije jeftino tehnološko rješenje, nije jeftino rješenje kao gorivo, a i manja je korisna nosivost vozila pogonjenog na vodik.

Samo, sve te mane su nešto što se očekuje s počecima neke tehnologije. Nisu ni električna vozila odmah bila bez greške, nisu ni sad. Zato, ne treba odmahivati rukom unaprijed, vodik bi mogao biti rješenje za budućnost...

Još iz kategorije

Instagram redizajnirao početnu stranicu

Instagram redizajnirao početnu stranicu

04.12.2020. komentiraj

Instagram je dobio potpuno novi dizajn početne stranice prvi put u posljednjih pet godina. Najznačajnija promjena svakako je dodavanje Reels i Shop tabova na nju, što jasno pokazuje prioritete kompanije.

Kriza je značajno ubrzala digitalizaciju prodaje i marketinga

Kriza je značajno ubrzala digitalizaciju prodaje i marketinga

03.12.2020. komentiraj

U organizaciji tvrtke HSM informatika, uz potporu Salesforcea i AmChama održan je online event „Prodaja 2.0. – Pogled u budućnost“ koji je okupio regionalne opinion makere iz prodaje i marketinga koji su raspravljali o budućim trendovima, ali i donijeli konkretne zaključke što poslovni svijet može očekivati u izazovnoj 2021. godini.

Konferencija Shift Money 2020 ide prema planu

Konferencija Shift Money 2020 ide prema planu

03.12.2020. komentiraj

Sjedeća mjesta su rasprodana, no još ima dovoljno vremena za kupnju jedinstvene virtualne ulaznice koja osigurava pristup sadržajima Shift Money konferencije, ali i Singapore FinTech Festivala, najvećeg svjetskog festivala posvećenog financijskim tehnologijama, ističu organizatori.