Vestager će se sastati s izvršnim direktorima američkih tehnoloških tvrtki

Vestager će se sastati s izvršnim direktorima američkih tehnoloških tvrtki
Depositphotos

Šefica EU za antimonopolnu politiku Margrethe Vestager planira putovati u SAD ovaj tjedan kako bi se sastala s izvršnim direktorima Applea, Alphabeta i Nvidije. Planira razgovarati o europskoj digitalnoj regulativi i politici tržišnog natjecanja.

Citirajući Vestagerovog savjetnika, Reuters je izvijestio da Vestager ima dogovorene sastanke s izvršnim direktorom Applea Timom Cookom, izvršnim direktorom Alphabeta Sundarom Pichaijem, izvršnim direktorom Broadcoma Hockom Tanom i izvršnim direktorom Nvidije Jensen Huang. Posjetit će San Francisco i Palo Alto u Kaliforniji 11. i 12. siječnja.

Zakazani su dodatni sastanci s tehničkom direktoricom OpenAI-ja Mirom Murati i glavnim strateškim direktorom Jasonom Kwonom. U prosincu 2023. Europska je komisija zatražila od Applea i Googlea da pruže više informacija o praksama povezanima s transparentnošću prema Zakonu o digitalnim uslugama (DSA) i dala im mjesec dana da odgovore.

Osim Applea i Googlea, Europska komisija je prošle godine otkrila da su Meta Platforms, Amazon, TikTok roditelj ByteDance i Microsoft također bili pod nadležnošću DSA. Reuters je prethodno izvijestio da je Apple programerima trećih strana ponudio pristup svom sustavu mobilnog plaćanja kako bi izbjegao pozamašnu kaznu od strane EK.