Usvojeni planovi za Digitalni Europu

Usvojeni planovi za Digitalni Europu
DepositPhotos

Europski parlament prošlog tjedna usvojio planove za EU da digitalne tehnologije poput AI, superračunala i podatkovnih platformi šire prihvate. Tako će biti dostupno 7,6 milijardi eura financiranja za razdoblje 2021.-2027 i to 2,2 milijarde eura za superračunarstvo, 2 milijarde eura za projekte umjetne inteligencije.

Programom Digitalna Europa (DEP) financirat će se povećanje kapaciteta europskog superračunarstva i obrade podataka (2,2 milijarde eura), a superračunarstvo će učiniti dostupnijim i korisnijim u javnom zdravstvu, posebno u zdravstvu, okolišu, sigurnosti i industriji, te posebno za mala i srednja poduzeća (MSP).

Ojačat će i podržati testiranje i eksperimentiranje umjetne inteligencije u sektorima zdravstva i mobilnosti te potaknuti države članice na suradnju na ovom području, s ciljem uspostavljanja europskog podatkovnog prostora. Tvrtke i javne uprave također će moći više koristiti umjetnu inteligenciju (2 milijarde eura).

1,6 milijardi eura također je posvećeno kibernetičkoj sigurnosti, za jačanje koordinacije između država članica, jačanje europskih sposobnosti i potporu uvođenju tehnologije, infrastrukture i kompetencija za kibernetsku sigurnost u cijelo gospodarstvo, putem inicijativa kao što su EU kompetencijski centar i mreža . Program će također pomoći u podršci postojećoj radnoj snazi za osposobljavanje kako bi se stekle potrebne vještine.

„Uvjeren sam da će program Digitalna Europa poslužiti za postizanje jednog od glavnih prioriteta EU-a u nadolazećem desetljeću - osigurati novu generaciju digitalnih tehnologija. Iako Program nije dopunjen konačnim sporazumom o VFO-u, on ostaje najvažniji alat za postizanje našeg cilja uspostavljanja europske digitalne suverenosti. S DEP-om kao jednim od vodećih programa EU-a, Europa će biti spremna ubrzati svoju digitalnu transformaciju i postati globalni lider u digitalnom polju“, ističe hrvatski europarlamentarac Valter Flego (RE, HR), izvjestitelj za program Digitalna Europa.

Program Digitalna Europa ima za cilj izgradnju strateškog digitalnog kapaciteta EU-a i šire širenje digitalnih tehnologija kako bi ih mogli koristiti europski građani, tvrtke i javne uprave. Više ulaganja uložit će se u superračunarstvo, umjetnu inteligenciju, cyber sigurnost, napredne digitalne vještine i osigurati široku upotrebu digitalnih kapaciteta u gospodarstvu i društvu. Cilj mu je povećati europsku konkurentnost i zeleni prijelaz prema klimatskoj neutralnosti do 2050. godine, kao i osigurati tehnološku suverenost.