Usprkos potporama, Europa će ostati bez 9 milijuna radnih mjesta

Usprkos potporama, Europa će ostati bez 9 milijuna radnih mjesta

Foto: DepositPhotos

Europa polako završava najtežu bitku s pandemijom koronavirusa, ali tek slijedi ona teža - s ekonomskom krizom. Naime, jedan od pet zaposlenika koji su morali privremeno napustiti radno mjeto, ostat će bez posla. I to samo u pet najjačih ekonomskih sila Europe - Njemačkoj, Francuskoj, Španjolskoj, Italiji i Velikoj Britaniji.

Pokazuje to istraživanje Allianzovih ekonomista, koji naglašavaju da mjere na razini Europske unije ipak neće biti dovoljne, koliko god su velikodušne i pohvalne. Jer, kriza će biti daleko snažnija nego što "mjere za gašenje požara" to mogu podnijeti.

Rezultat svega mogao bi biti devet milijuna nezaposlenih jer mjere pomoći odnose se na 45 milijuna zaposlenih. No, moglo je biti puno gore da ne postoje te mjere pomoći, što se moglo vidjeti na primjeru Sjedinjenih Američkih Država, gdje je samo u nekoliko tjedana više od 40 milijuna ljudi ostalo bez posla te se uvjerilo kako to izgleda kad te država ostavi na cjedilu.

Srećom, EU je socijalno daleko više osviještena, no ni to neće biti dovoljno za spriječiti val koji dolazi. Barem će ga ublažiti i ponuditi vrijeme ljudima da eventualno nađu alternativu i lakše se snađu nego da im se nesreća dogodi preko noći kao Amerikancima, koji su time bačeni u očaj.

Očekivano, najpogođeniji su oni u industrijama koje su se potpuno ili djelomično zaustavile uslijed krize. Riječ je o onima koji nude smještajne kapacitete, ugostiteljima, zabavnoj industriji i maloprodaja. Allianz prognozira da će oporavak za te sektore uslijediti tek pred kraj iduće godine, što nije nimalo poticajno, ali je surova realnost na koju se bolje pripremiti ranije nego kasnije.

Također, sve te industrije imaju problem i u tome što mjere kao distanca ili sanitarne restrikcije još uvijek vrijede pa onemogućavaju u normalnom obavljanju posla.

Dakle, ako drugi val koronavirusa stigne, države bi trebale biti daleko bolje pripremljene, ne bi si smjele dopustiti da ih se više ikad uhvati ovako na krivoj nozi jer izbjegavanje kvalitetne socijalne politike u konačnici dovodi do dugoročno štetnih posljedica.

Još iz kategorije

Stiže još inovativnije izdanje Škole budućnosti

Stiže još inovativnije izdanje Škole budućnosti

03.02.2023.

Krenula je nova sezona projekta Škola budućnosti kojeg dovode Stemi, Infobip i A1 Hrvatska uz podršku tvrtki Infineon, Croatia osiguranje i ostalih. Rekordan broj učitelja i učenika, njih više od 400, odnosno 4000, zakoračit će u svijet umjetne inteligencije, robotike, dronova, interneta stvari (IoT) i proširene stvarnosti (AR).

Microsoftova nova umjetna inteligencija može simulirati bilo čiji glas sa svega 3 sekunde audio zapisa

Microsoftova nova umjetna inteligencija može simulirati bilo čiji glas sa svega 3 sekunde audio zapisa

03.02.2023.

Microsoftovi stručnjaci najavili su novi model pretvaranja teksta u govor baziran na umjetnoj intelgenciji i nazvan VALL-E. Može iznimno precizno simulirati glas osobe temeljem uzorka od samo tri sekunde. Temelji se na tehnologiji nazvanoj EnCodec, koju je Meta najavila u listopadu 2022.

Svega 2 posto od svih kriptovaluta ima zdravu likvidnost

Svega 2 posto od svih kriptovaluta ima zdravu likvidnost

03.02.2023.

Istraživanje BitStackera otkrilo je da gotovo 90 posto svih kriptovaluta ima mali obujam trgovanja, a svega nešto više od dva posto njih ima 'zdravu likvidnost'. Ili, postoji ih samo 153 s velikim volumenom kojima se trguje na mnogim burzama.